Majoritatea alegătorilor furiosi și dezamăgiți ai Iranului se vor ține departe de alegerile parlamentare de vineri, considerând procesul o mascarada a democrației menită să dea legitimitate unui regim care nu a reușit să respecte standardele de viață, mediul și libertatea personală.
În discursuri repetate, bătrânul lider suprem, Ali Khamenei, i-a îndemnat pe cei care intenționează să boicoteze votul că este datoria lor patriotică și islamică să aleagă un nou parlament cu mandat de patru ani – al 12-lea de la revoluția din 1979.
Alegerile sunt primele de când mișcarea de protest Femeie, Viață, Libertate a fost înăbușită, care a determinat parlamentul să susțină legile care restricționează libertatea pe rețelele de socializare și noi amenzi pentru cele care nu poartă hijab.
Mojgan Eftekhari, mama Mahsei Amini, a cărei moarte a stârnit protestele, a publicat fotografii cu fiica ei pe Instagram și a scris: „Dacă votul ar schimba ceva, nu ți-ar permite să votezi”.
Câștigătoarea premiului Nobel pentru pace și activista pentru drepturile omului Narges Mohammadi nu a avut voie să iasă din închisoare pentru a participa joi la înmormântarea tatălui său. Ea a spus că alegerile sunt un teatru și că adevărata datorie a iranienilor este să le boicoteze.
Prezența la vot la alegerile echivalente de acum patru ani a fost de 42%, cea mai scăzută din istoria republicii, iar regimul a făcut toate măsurile pentru a îmbunătăți această cifră, inclusiv prin creșterea numărului de cabine de votare și de candidați.
Autoritățile au spus că peste 15.200 de persoane (75%) dintre cei care au aplicat să candideze au primit permisiunea să facă acest lucru, cel mai mare număr de candidați din 1979.
Pe unele locuri concurează 50 de candidați. Majoritatea acestor candidați sunt apolitici, dar speranța este că prietenii și familia vor vota. Cu toate acestea, a fost menținut un proces de pre-evaluare pentru a descalifica mulți dintre cei care își exprimă opoziția sau simpla critică la adresa regimului.
Un sondaj realizat de Ispa, o agenție de sondaj semioficială, a prezis o cifră de participare de 38,5%.
Unele sondaje interne sugerează că votul în provincia Teheran va fi de până la 22%, iar în orașul Teheran nu mai mult de 15-17%. Alte sondaje au spus că cifra de aprticipare se îndrepta spre 18%.