Iran: Mama unui tânăr ucis de forțele de securitate a primit ani grei de închisoare după ce a cerut dreptate pentru fiul ei

Iran: Mama unui tânăr ucis de forțele de securitate a primit ani grei de închisoare după ce a cerut dreptate pentru fiul ei
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

O femeie din Iran care a cerut dreptate pentru fiul ei, ucis de forțele de securitate în timpul protestelor de anul trecut, a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru blasfemie, insultarea liderului suprem și răspândirea propagandei anti-regim. Ea va putea cere eliberarea condiționată abia după ce va ispăși minim cinci ani din pedepasă. ONG-urile care militează pentru drepturile omului susțin că rudele celor uciși în timpul manifestațiilor sunt activ urmărite de autorități.

Condamnată la închisoare după ce a cerut dreptate pentru fiul ei

În timpul protestelor de anul trecut, imagini cu fiul lui Mahsa Yazdani au devenit virale în online. Familia spune că acesta a fost împușcat de mai multe ori în spate și în cap, de la mică distanță. De altfel, și medicul legist a confirmat că acesta a fost ucis de mai multe gloanțe.

Mahsa Yazdani a condamnat în online violențele autorităților asupra protestatarilor și a cerut dreptate pentru fiul ei. Acum, ea a fost condamnată de un tribunal la 13 ani de închisoare pentru blasfemie, insultarea liderului suprem și răspândirea propagandei anti-regim.

„Ce se va întâmpla acum cu fratele meu de 3 ani? Cine e responsabil pentru această cruzime?”, a reacționat fiica lui Yazdani, pe Instagram, la aflarea sentinței.

Femeia va trebui să stea minim cinci ani în detenție până să poată cere eliberarea condiționată, notează The Guardian.

ONG-urile care militează pentru drepturile omului atrag atenția că autoritățile iraniene urmăresc activ familiile celor pe care i-au ucis în timpul protestelor de anul trecut.

Condamnarea lui Yazdani e „încă o dovadă că autoritățile exercită o presiune neîncetată asupra familiilor victimelor”, a declarat Skylar Thompson, de la grupul Human Rights Activists din Iran.

Condițiile în care au izbucnit protestele din Iran, de anul trecut

Amintim că proteste de amploare au izbucnit anul trecut în Iran, vreme de săptămâni întregi, după ce o tânără pe nume Mahsa Amini a fost ucisă de ”poliția moralității” pentru că nu ar fi purtat hijabul corect.

Inițial, regimul iranian a mimat o oarecare reformă, anunțând chiar desființarea acestei poliții, dar apoi a revenit în forță. Recent, o altă tânără a fost ucisă în fix aceleași condiții precum Amini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)