Iranul, condamnat să-i plătească unui jurnalist 180 de milioane de dolari (VIDEO)

Publicat: 23 11. 2019, 20:12

Justiţia americană a condamnat Teheranul la plata a 180 milioane de dolari, pentru un jurnalist american care a petrecut un an şi jumătate în închisorile iraniene, informează B1 TV. Jason Rezaian, care avea dublă cetăţenie, americană şi iraniană, şi era corespondent al cotidianului Washington Post la Teheran, a fost arestat împreună cu soţia sa la 22 iulie 2014. Reţinerea sa a coincis cu acceptarea de către autorităţile de la Teheran a relansării negocierilor internaţionale cu privire la programul nuclear iranian, bănuit că ar ascunde o componentă militară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sentinţa cu caracter mai curând simbolic a tribunalului din Washington a avut şi o componentă de intimidare.

Potrivit judecătorului care a condus acest proces, luarea unui ostatic şi torturarea lui, mijloacele folosite de Iran în negocierile cu Statele Unite, sunt o ruşine şi merită pedepsite, iar Teheranul trebuie descurajat să aibă un astfel de comportament.

Drept urmare, magistratul a stabilit la 180 milioane de dolari daunele care trebuie plătite jurnalistului, precum şi mamei şi fratelui său, care s-au alăturat plângerii.

Jason Rezaian a fost acuzat de spionaj pentru Statele Unite şi a petrecut 544 de zile la închisoarea Evin din nordul Teheranului. În timpul detenţiei, el a fost maltratat, lipsit de somn şi ameninţat cu decapitarea. În cele din urmă, Rezaian şi alţi trei prizonieri americani au fost eliberaţi la schimb cu şapte iranieni urmăriţi penal în Statele Unite.

„De multe ori, în timpul celor 18 luni de detenţie, anchetatorii iranieni mi-au spus că Washington Post nu există, că nimeni nu ştie de situaţia mea proastă şi că Statele Unite nu ar mişca un deget pentru eliberarea mea. Astăzi sunt în această încăpere alături de oamenii care constituie dovada că iranienii s-au înşelat în toate aceste privinţe”, a spus Rezaian.

Eliberarea sa a avut loc pe 16 ianuarie 2016, în prima zi a aşa-numitului Acord de la Viena, destinat să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian, care a fost de denunţat ulterior de Donald Trump.

Jason Rezaian a declarat, în februarie, că se simte ca un pion într-o partidă de şah la nivel mondial.

„Ei au putut să îşi ofere satisfacţia de a mă trata ca pe un cetăţean iranian şi să ma supună unei proceduri judiciare complicate şi, în acelaşi timp, să încerce să obţine concesii din partea Statelor Unite”, a explicat el.

În schimb, soţia sa, Yeganeh, a fost eliberată după două luni de detenţie şi l-a vizitat pe Jason de mai multe ori în perioada în care acesta se afla în închisoare.

„El mi-a spus: „Am rezistat până acum. Putem merge mai departe”. Şi mi-a mai spus: „Imediat după ce vom fi liberi, vom pleca în America. Am să te duc în America. Şi ai să fii americancă. Nu se poate altfel. Americanii pot”. Am să îmi amintesc mereu cuvintele lui. Era uimitor să văd cum mai găsea puterea să fac jocuri de cuvinte care să mă facă fericită”, a declarat femeia.

Iranul, care nu recunoaşte dubla cetăţenie, arestează regulat oameni care au acest statut.

Republica islamică neagă că se foloseşte de arestarea jurnaliştilor ca mijloc de presiune în jocul diplomatic, dar recunoaşte că ei pot fi schimbaţi.