Iran: Cel puțin 76 de persoane au murit în timpul protestelor. Activiștii pentru drepturile omului anunță că represiunea se intensifică

Iran: Cel puțin 76 de persoane au murit în timpul protestelor. Activiștii pentru drepturile omului anunță că represiunea se intensifică
Foto: Captură Twitter

Cel puțin 76 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate iraniene în cele 11 zile de tulburări declanșate de moartea unei femei în arest, spun activiștii, potrivit BBC.

Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia, a acuzat autoritățile că folosesc forță disproporționată și muniție reală pentru a suprima disidența.

Printre cei care și-au pierdut viața se numără femei și copii

În cele 11 zile de proteste izbucnite după moartea unei tinere care a fost arestată sub acuzația că a încălcat codul vestimentar din Iran, cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate, potrivit unui bilanț anunțat de Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia

Cele 76 de decese au fost înregistrate în 14 provincii, iar printre cei care și-au pierdut viața se numără șase femei și patru copii, precizează reprezentanții IHR, care avertizează că restricțiile privind funcționarea internetului provoacă întârzieri în raportare.

„Riscul de tortură și maltratare a protestatarilor este serios, iar folosirea muniției reale împotriva protestatarilor este o crimă internațională. Lumea trebuie să apere revendicările poporului iranian pentru drepturile sale fundamentale”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor

De asemenea, IHR a afirmă că videoclipurile și certificatele de deces pe care le-a obținut au confirmat faptul că forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor, lucru negat de autoritățile iraniene.

Presa iraniană de stat a estimat numărul morților la 41, precizând că printre victime se află și membri ai forțelor de securitate.

În același timp, sute de persoane au fost arestate, printre care și 20 de jurnaliști.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din SUA a cerut eliberarea a cel puțin 20 de reporteri și bloggeri care au fost reținuți , precum și a apărătorilor drepturilor omului, avocaților și activiștilor societății civile.

„Forțele de securitate iraniene trebuie să renunțe la măsurile lor represive împotriva jurnaliștilor care spun această poveste critică și să restabilească accesul la internet, care este vital pentru a menține publicul informat”, a spus CPJ.

Președintele Ebrahim Raisi a vorbit între timp despre necesitatea de a „lua măsuri decisive împotriva oponenților securității și păcii țării”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)