Iran avertizează Rusia să nu se poziționeze de partea Azerbaidjanului. Disputa care sugerează că noul guvern de la Teheran e dispus să adopte o linie mai dură în relația cu Moscova

Iran avertizează Rusia să nu se poziționeze de partea Azerbaidjanului. Disputa care sugerează că noul guvern de la Teheran e dispus să adopte o linie mai dură în relația cu Moscova
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Babushkin

Noul guvern reformist al Iranului a avertizat Rusia să nu se poziționeze de partea Azerbaidjanului în disputa privind frontierele, în condițiile în care la Teheran persistă preocupările în ceea ce privește relațiile cu Moscova, relatează The Guardian.

Ministrul iranian de externe avertizează Rusia să nu se poziționeze de partea azerilor

Ministrul iranian al afacerilor externe, Sayeed Abbas Araghchi, a făcut gestul neobișnuit de a-i aduce reproșuri Rusiei, în contextul în care Moscova s-a poziționat de partea Azerbaidjanului în ceea ce privește apelurile azere pentru crearea unui coridor terestru de-a lungul frontierei dintre Armenia și Iran. Teheranul se teme că o astfel de măsură i-ar limita accesul la Europa și la restul lumii.

„Pacea regională, securitatea și stabilitatea sunt nu numai o preferință, ci un pilon al securității noastre naționale. Orice amenințare dinspre nord, sud, est sau vest la adresa integrității teritoriale a vecinilor noștri sau retrasarea granițelor este total inacceptabilă și o linie roșie pentru Iran”, a declarat Araghchi într-o postare pe X.

Disputa are implicații geopolitice mai ample dacă arată că noul guvern al Iranului este dispus să adopte o linie mai dură în relația cu Rusia ca parte din efortul de reechilibrare a politicii sale externe.

Acordul de cooperare strategică Moscova – Teheran, încă în dezbatere

Rusia și Iran urmează să semneze un nou acord de cooperare strategică, însă conținutul este în continuare deschis dezbaterii, iar în interiorul guvernului iranian există tensiuni în ceea ce privește prețul diplomatic pe care îl presupune o aprofundare a alianței militare cu Rusia, care a fost văzută folosind drone iraniene în războiul din Ucraina.

În această săptămână, Iran l-a convocat la discuții pe ambasadorul Rusiei, Alexey Dedov, pentru a-și exprima nemulțumirea față de poziția Moscovei, spunând că nu dorește să fie creat un conflict la frontierele sale cu încurajări din partea Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`