Iran a introdus drone în Rusia folosind ambarcațiuni și o companie aeriană de stat, spun sursele The Guardian. Principala diferență dintre versiunile de Shahed

Iran a introdus drone în Rusia folosind ambarcațiuni și o companie aeriană de stat, spun sursele The Guardian. Principala diferență dintre versiunile de Shahed
În iulie 2022, președintele rus Vladimir Putin a fost primit la Teheran de liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / SalamPix

Iran a folosit ambarcațiuni și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, au dezvăluit surse din Orientul Mijlociu, potrivit The Guardian.

Iran ar fi introdus drone în Rusia folosind ambarcațiuni și companie aeriană de stat

Cel puțin 18 drone au fost livrate forțelor navale ruse, după vizita efectuată în noiembrie la Teheran de ofițeri și tehnicieni ruși, acolo unde le-a fost prezentată o gamă largă din tehnologiile Republicii Islamice.

Cu acel prilej, delegația rusă – alcătuită din 10 persoane – a ales șase drone Mohajer-6, care au o rază de circa 200 de kilometri și cară câte două rachete pe fiecare aripă, precum și 12 drone Shahed 191 și Shahed 129, care sunt dotate la rândul lor cu capacități de lovire aer-sol.

Spre deosebire de mai-renumitele drone Shahed 131 și Shahed 136, care au fost folosite din greu în atacuri kamikaze ale forțelor ruse asupra țintelor ucrainene, dronele de mai mare altitudine sunt concepute să lanseze bombe și să revină în bază intacte.

Dezvăluirile demonstrează apropierea tot mai mare dintre Iran și Rusia, care împărtășesc ostilitatea față de SUA.

În august 2022, oficialii americani spuneau că Iran a început să prezinte Rusiei dronele Shahed 191 și 129 și că se așteaptă ca acestea să fie vândute Moscovei.

Confruntându-se cu o penurie tot mai acută de drone în campania sa brutală de bombardare a Ucrainei, Rusia și-a îndreptat privirea către Iran și chiar și către Coreea de Nord pentru a-și reface stocurile. Mulți ucraineni se tem că Moscova ar intenționa să lanseze o ofensivă majoră în jurul momentului 24 februarie, când se va împlini un an de la lansarea invaziei.

SUA, Marea Britanie și alte administrații occidentale au monitorizat atent cooperarea din sectorul de armament, pe de o parte în încercarea de a preveni o escaladare. Moscova a căutat să cumpere și rachete balistice, însă nu există dovezi publice care să ateste că Teheranul ar fi fost de acord să i le vândă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`