IPS Calinic nu respinge ideea modificării tainei botezului
Decesul bebelușului din Suceva, în urma slujbei de botez, a lansat un val de dezbateri în spațiul public. În acest moment, se discută aprins despre necesitatea modificării ritualului, pentru a nu mai pune în pericol viața copiilor, prin scufundarea în apă. IPS Teodosie s-a opus total acestei inițiative, în timp ce IPS Calinic lasă o ușă deschisă în acest sens.
Opiniile la nivelul BOR, în urma scandalului copilului decedat în Suceava, sunt divergente. Prima reacție oficială de la BOR a venit din partea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu. Nu a lăsat de înțeles că ar trebui introduse schimbări în urma tragediei. Mai nou, IPS Calinic, de la Argeș, cel care a botezat-o pe fetița lui Nicolae al României fără a o scufunda în cristelniță, a vorbit deschis pe marginea controversatului subiect.
IPS Calinic, despre taina botezului: „Se va analiza practica scufundării”
IPS Calinica enumerat mai multe proceduri practicate deja de BOR. Printre ele,botezul prin afundare, de trei ori, în numele Sfintei Treimi,dar și scufundarea până la gât și stropirea pe creștet.
„În Transilvania, când eram preot la ţară, am găsit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap, după ce a fost introdus în cristelniţă. Se foloseau palmele făcute căuş, apă sfinţită pentru botez fiind slobozită cu îndestulare peste creştetul pruncului”, a declaratIPSCalinic pentru Adevărul, care a precizat că de la un moment dat, pentru a nu se produce un accident, s-a gândit că este mai potrivit să se afunde pruncul până la gât în apa cristelniţei, după care să se toarne din belşug apă sfinţită, peste creştetul copilului.
De asemenea, IPS Clinic nu respinge interzicerea scufundării bebelușului la botez.
„Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”, a declarat IPS Calinic pentru sursa citată.