Ion Tăbârță, analist din R. Moldova: Simțim în modul cel mai direct că ne aflăm în vizorul Rusiei / În parlament avem o coaliție oligarhico-geopolitică. Deocamdată, cursul european nu este ireversibil (VIDEO)
Republica Moldova simte în modul cel mai direct că se află în vizorul Rusiei, iar deocamdată drumul său pro-european nu este unul ireversibil, a declarat Ion Tăbârță, analist politic de pe malul estic al Prutului, joi seară, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Analistul Ion Tăbârță, pe B1 TV, despre R. Moldova și amenințarea reprezentată de Rusia
Întrebat despre declarația de joi a președintelui ucrainean privind planul Rusiei pentru destabilizarea Republicii Moldova, analistul politic a explicat: „Nu ne-a adus nimic nou extraordinar, noi și așa știam și simțim în modul cel mai direct că ne aflăm în vizorul Federației Ruse. Federația Rusă, în această iarnă, a pus suficiente presiuni asupra Republicii Moldova ca să destabilizeze situația, scopul, desigur, fiind căderea actualului guvern pro-european și înlocuirea lor cu un guvern pro-estic sau un guvern pro-rus”.
„Desigur, una e să ai anumite supoziții despre anumite scenarii ale Federației Ruse, și cu totul altceva este când un lider de stat, în cazul dat liderul ucrainean, care sigur este un lider foarte informat prin intermediul serviciilor speciale atât ucrainene, dar și din exterior, și ceea ce ne-a spus președintele Zelenski doar confirmă încă o dată faptul că Republica Moldova se află sub amenințarea permanentă a Federației Ruse”, a adăugat Ion Tăbârță.
Întrebat dacă eforturile de destabilizare au reușit să „zgâlțâie” societatea, el a confirmat: „Da, au reușit să zgâlțâie, și faptul că actualul partid de guvernământ, dacă e să ne uităm la sondaje, a început să piardă din susținere putem să spunem că este un rezultat al acestor tentative, sau chiar recent, cu câteva zile în urmă, am avut un sondaj și la întrebarea „cine se face vinovat de prețurile mari la gaze naturale” pe primul loc de către cetățeni în răspunsurile date este președintele Maia Sandu, nu că Federația Rusă ar fi pus presiuni”.
„Trebuie să spunem că în parlament, în momentul dat, în Republica Moldova, avem o coaliție oligarhico-geopolitică și scopul lor este fie că acționează în scopurile geopolitice ale Federației Ruse, fie că în interesele unor oligarhi”, a continuat analistul.
„Marea problemă este că la următoarele alegeri noi nu avem garantat că forțele politice care vor prelua puterea, dacă actualul partid o va pierde, neapărat vor continua cursul pro-european al Republicii Moldova. Din păcate, deocamdată, cursul european al Republicii Moldova nu este unul ireversibil”, a mai spus Tăbârță.