Col. Ion Petrescu a explicat că Republica Moldova ar putea fi una dintre țările vizate de următoarele acțiuni ale Federației Ruse, având în vedere situația din Ucraina, iar într-un astfel de scenariu se va pune problema cum va reacționa România, ca stat euroatlantic, pentru a ajuta Chișinăul. Dacă se va ajunge la un astfel de scenariu, momentul va fi unul greu, a atras atenția analistul militar, marți, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Eu aș vrea să semnalez, cu îngăduința dumneavoastră, că lui Putin a început să îi fie frică. Prima dovadă este că a făcut Consiliul de Securitate al Rusiei și cu toții au fost de acord să recunoască independența celor două republici, deci nu doar el, autocratul. Acum a simțit nevoie de sprijin (…). A doua chestiune este legată de necesitatea de a avea aprobarea parlamentului. Începe să se simtă personajul geopolitic, actorul geopolitic Vladimir Putin cu spatele la zid. A mers să injecteze opiniei publice ruse mândria că o porțiune importantă din Ucraina se întoarce la Federația Rusă. A mers promisiunea că va rezolva chestiunea istorică a decesului și acum a renașterii fostei Uniuni Sovietice, numai că nu merge la infinit”, spune expertul.
Col. Ion Petrescu a atras atenția cu privire la situația Republicii Moldova, care s-ar putea număra printre țările vizate de următoarele acțiuni ale Moscovei, având în vedere conflictul înghețat din Transnistria.
„Ceea ce ar trebui să ne intereseze pe noi, telespectatorii, în umila mea opinie, să luăm varianta cea mai tragică, că sub o formă sau alta Ucraina se întoarce cu fața să ia lumină de la Kremlin și atunci înseamnă că vor fi vizate patru țări de acțiunea următoare. Trei sunt țările baltice, care totuși au avantajul că sunt apărate de NATO și au grupuri de luptă, batalioane de luptă ale NATO de 1.000 – 1.200 de militari pe teritoriul lor, la fel și Polonia, dar chestiunea care ne sensibilizează pe noi, românii, este Republica Moldova. Republica Moldova are un spin în Transnistria, (un conflict înghețat) făcut cu bună știință și este vorba de 2.000 de militari. Din acest punct de vedere, atunci se va pune problema ce va face România, ca stat membru NATO, ca stat membru al Uniunii Europene, să ajute Republica Moldova, o entitate care poate cere, prin guvernul de la Chișinău, ca defensiva NATO să se mute de pe Prut pe Nistru. Un moment greu, dacă se va ajunge la el”, a adăugat Ion Petrescu.