Discursul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială vine într-un moment în care echipa sa se află pe marginea prăpastiei în arena politică internă, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
„Astăzi am avut un dialog cu un tânăr cetățean european de origine evreiască născut în Ucraina, cu familia aflată momentan la Moscova, dar cu intenția de a se muta în Spania, unde trăiesc deja peste 200.000 de vorbitori ai limbii lui Lev Nikolaevici Tolstoi. E vorba de ruși sătui și de război și doritori de pace”, a declarat Ion Petrescu.
„Ei bine, el îmi spunea, spre surprinderea mea, că discursul de azi-noapte al președintelui Putin nu a avut niciun efect asupra tinerei generații din Moscova și chiar a afirmat că mentalitatea noii generații de ruși care trăiește la Moscova, implicit a celor care trăiesc la Sankt Petersburg, este diferită de mentalitatea celor care sunt încă captivi memoriei pe care a lăsat-o dictatorul sângeros Stalin”, a continuat el.
„Cifra reală pe care o poate mobiliza, conform datelor de ultimă oră, Federația Rusă este 250.000 de rezerviști. Există o sursă care a indicat 300.000, dar dacă ea se confirmă, înseamnă că este o replică ideologică a Moscovei la hotărârea Summitului NATO de la Madrid ca Alianța Nord-Atlantică să dispună de o Forță de Reacție la o agresiune răsăriteană de peste 300.000 de militari bine antrenați atât pentru operațiuni defensive, cât, la nevoie, și pentru acțiuni ofensive”, spune analistul militar.
„În al doilea rând, nu există șantajul nuclear al NATO. Încă din februarie, când s-a declanșat operațiunea militară specială pe teritoriul Ucrainei, și a fost declanșată nu cu 200.000, cum făcea tam-tam Moscova, ci cu în jur de 150.000 de militari ruși, ei bine, încă de atunci la Washington D.C. și la Londra s-a precizat că în cazul recurgerii de către Federația Rusă la arma nucleară, cel mai probabil cea tactică, care are efect imediat pe 2 kilometri și efecte ulterioare pe zonele limitrofe, atunci cele două state, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii, vor răspunde într-un mod adecvat”, a adăugat Ion Petrescu.
„Acest discurs al lui Putin vine într-un moment în care, într-adevăr, echipa sa se află pe marginea prăpastiei în arena politică internă. Dacă până acum erau luați tineri din republicile cu origine asiatică, acum iată că vor fi chemați la arme și tineri care vor proveni din familii ruse ce trăiesc de la granița de vest a Federației Ruse până în Urali, oameni care nu vor fi deloc indiferenți la posibilitatea nefericită de a se întoarce acasă fiul între patru scânduri”, a mai spus el.