Premierul ungar Viktor Orban vizează măsuri favorabile Budapestei la Bruxelles, pentru simplul motiv că în NATO nu te joci și nu te joci cu SUA, a declarat col. (r) Ion Petrescu, sâmbătă, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre declarațiile politicienilor ungari, analistul militar român a spus: „Retorica Budapestei nu impresionează pe nimeni. De fapt, premierul Orban a anunțat că se va vota intrarea Finlandei și Suediei în NATO, numai că, citez, trebuie mai întâi să avem o discuție serioasă cu oficialii din cele două țări, asta deoarece Ungariei i s-au reținut fondurile Uniunii Europene din cauza a ceea Bruxelles consideră o erodare a standardelor democratice de când a venit la putere actualul premier de la Budapesta”.
„Trebuie să înțeleagă telespectatorii că și oficialul maghiar pe care l-ați citat dumneavoastră (președintele parlamentului ungar, n.r.), și premierul Orban, de fapt, vizează măsuri favorabile Budapestei în capitala Uniunii Europene, pentru simplul motiv că în NATO nu te joci și nu te joci cu Statele Unite ale Americii, și niciodată, în Consiliul Nord-Atlantic, Budapesta n-a îndrăznit să zică «nu» aliaților, dar pe planul Uniunii Europene, dorind să forțeze mâna destinului (…), a găsit prilejul”, a adăugat Ion Petrescu.
„Așa cum Turcia își rezolvă problemele legate de kurzi punând presiune pe Suedia, deoarece Finlanda a găsit o soluție și a adoptat deja o legislație care permite îndeplinirea tuturor condițiilor cerute de Ankara, aici Suedia este, dacă vreți, modalitatea prin care pot fi sesizați toți cei care fac parte din Alianța Nord-Atlantică că Turcia rămâne un aliat fidel, dar dorește să eradicheze terorismul de sorginte kurdă”, a continuat el.
„Sigur că este bine să menționăm că premierul Viktor Orban a acuzat guvernele suedez și finlandez că au răspândit minciuni flagrante cu privire la Ungaria, dar acestea sunt acuzații pe plan bilateral, n-au nicio legătură cu NATO, decât faptul că întârzie votul și, mai precis, după 20 martie se va relua discuția în parlamentul de la Budapesta privind acordul, în principiu, favorabil intrării celor două state, sursa afirmației mele fiind chiar președinta Ungariei, Katalin Novak, care a spus că sprijină cererile celor două țări și i-a îndemnat pe parlamentarii de la Budapesta să ia o decizie înțeleaptă”, a mai spus Ion Petrescu.