Ion Petrescu nu crede că Polonia va primi arme nucleare americane: „Logica ne îndeamnă să ne întrebăm dacă un asemenea gest nu ar tensiona și mai mult relațiile dintre NATO și Federația Rusă” (VIDEO)

Publicat: 06 10. 2022, 17:51
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a vorbit despre posibilitatea ca Polonia să primească arme nucleare americane, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că un astfel de scenariu se va concretiza „numai dacă președintele Biden ar fi de acord”.

Ion Petrescu, pe B1 TV, despre posibilitatea ca Polonia să primească arme nucleare americane

Referitor la discuția dintre președintele polonez Andrzej Duda și liderii americani în legătură cu acest subiect, Ion Petrescu a spus: „Da, el a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Zelenski, în care i-a comunicat acest demers, care l-a făcut și el lângă grupul statelor din Europa care dețin arme nucleare, cu precizarea mea, arme nucleare americane, cum e cazul Germaniei, cum e cazul Italiei. Este și cazul Turciei, dar nu face parte din Uniunea Europeană”.

„În primul rând că teritoriul Poloniei este teritoriu al NATO, în al doilea rând că amplasarea de arme nucleare pe teritoriul NATO este de competența unui summit, unde să se pronunțe președinții, premierii țărilor membre – la Madrid nu s-a luat în discuție. În al treilea rând, logica ne îndeamnă să ne întrebăm dacă un asemenea gest, luând ipotetic că s-ar materializa, nu ar tensiona și mai mult relațiile dintre alianța defensivă numită NATO și Federația ofensivă Rusă”, a adăugat analistul militar.

Întrebat dacă s-ar putea întâmpla un asemenea lucru, Ion petrescu a explicat: „Numai dacă președintele Biden ar fi de acord. Să luăm cazul Turciei, care are 90 de arme nucleare, dintre care 50 la dispoziția NATO, 40 printr-o înțelegere aparte între SUA și Turcia sunt la dispoziția Turciei, cu anunțarea Pentagonului, pentru situații de surprindere strategică a statului turc. Nu cred că o asemenea situație se va întâmpla cu Polonia”.

„În primul rând, Polonia este în prima linie, adică la granița de est a Alianței Nord-Atlantice (…). Chiar dacă are o memorie dureroasă privind cele întâmplate în Al Doilea Război Mondial, când a fost atacată și din est, și din vest și împărțită în două, totuși acum, fiind parte a Alianței Nord-Atlantice, a Uniunii Europene, trebuie să manifeste la acest capitol reținere”, a continuat el.