Ion Petrescu: Moscova vrea să demonstreze Kievului că poate merge la o încercuire în așa fel încât Ucraina să nu mai poată folosi porturile. Realitatea de pe front este că avem o Ucraina în condițiile Peninsulei Coreea (VIDEO)

Ion Petrescu: Moscova vrea să demonstreze Kievului că poate merge la o încercuire în așa fel încât Ucraina să nu mai poată folosi porturile. Realitatea de pe front este că avem o Ucraina în condițiile Peninsulei Coreea (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu a comentat loviturile date de Rusia în regiunea Odesa, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, și s-a arătat de părere că este vorba despre „este dorința lui Putin de a demonstra că, fără a se ține cont de opinia Moscovei, nu se poate înainta pe calea furnizării de către Ucraina a cerealelor către țările înfometate, de pildă, din Africa”.

Ion Petrescu, pe B1 TV, despre războiul din Ucraina și atacurile efectuate de Rusia în regiunea Odesa

Întrebat de ce s-au intensificat atacurile asupra Odesei, analistul militar român a explicat: „După cum știți, în curând, în cadrul lunii august, urmează vizita oficială a președintelui Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, la Ankara, la invitația președintelui Erdogan. Președintele turc a anunțat că va relua dialogul cu Putin pe tema acordului de cereale și că el speră că acesta va fi, din nou, posibil, un acord în care Turcia se implică, ca moderator, și care anterior a fost respectat atât de către Ucraina, cât și de Federația Rusă”.

„Aceste atacuri cu drone arată că Moscova este determinată să demonstreze Kievului că poate să meargă la o încercuire militară în așa fel încât să nu mai poată folosi Ucraina porturile pe care le avea disponibile pentru ca barjele cu grâne să înainteze spre ieșirea din Marea Neagră. Însă deja la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii s-a apreciat că pot fi folosite în viitor rutele terestre. Din această perspectivă, România va juca un rol important până la momentul în care un nou acord va fi încheiat”, a continuat Ion Petrescu.

„În același timp, vestea zilei este că va fi convocat Consiliul NATO – Ucraina. Vestea a fost anunțată de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, care va evalua actuala situație și va vedea cu ce poate în continuare rapid să ajute armata ucraineană ca să își continue eforturile de eliberare a teritoriului încă ocupat de forțele imperiale ruse”, a adăugat el.

„Din perspectiva dotării cu drone, armata ucraineană sigur că are capabilități cu care poate lovi obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Ceea ce se întâmplă acum este dorința lui Putin de a demonstra că, fără a se ține cont de opinia Moscovei, nu se poate înainta pe calea furnizării de către Ucraina a cerealelor către țările înfometate, de pildă, din Africa”, a mai spus analistul militar.

„Federația Rusă, ca să fim foarte onești, își dorește să preseze Occidentul în așa fel încât să se găsească o modalitate de a se vorbi de viitoare negocieri de pace. Realitatea de pe front este că avem o Ucraina în condițiile Peninsulei Coreea – acolo există o linie de despărțire între Coreea de Nord comunistă și Coreea de Sud capitalistă, acum vedem o linie de despărțire între statul ucrainean condus de la Kiev de președintele Zelenski și regiunile din sudul și estul Ucrainei care au fost încorporate forțat de către Kremlin în cadrul Federației Ruse”, a explicat Ion Petrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`