Ion Petrescu, despre noile amenințări nucleare ale Rusiei: Dacă am avea la dispoziție un termometru geopolitic, am vedea cum crește temperatura liderului de la Kremlin pe acest plan (VIDEO)
Dacă am avea la dispoziție un termometru geopolitic, am vedea cum crește temperatura liderului de la Kremlin pe acest plan, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, acolo unde a comentat cele mai recente declarații ale oficialilor ruși despre componenta nucleară.
Ion Petrescu, pe B1 TV, despre noile amenințări nucleare ale Rusiei
Întrebat cum ar trebui să tratăm declarațiile responsabilului rus pe zona de neproliferare nucleară, analistul militar român a explicat: „Dacă am avea la dispoziție un termometru geopolitic, am vedea cum crește temperatura liderului de la Kremlin pe acest plan. De fapt, nemulțumirea este foarte simplă. Ar fi dorit Federația Rusă ca Statele Unite să sprijine ideea revenirii la masa negocierilor a celor două tabere combatante pe frontul de est, respectiv Ucraina și Federația Rusă, pentru că revenirea la masa negocierilor înseamnă un prim pas spre consfințirea menținerii teritoriilor ocupate în sudul și estul Ucrainei de către forțele militare destinate așa-numitei operațiuni militare speciale”.
„Sigur că Federația Rusă practică, în asemenea declarații, dorința de impresionare mai degrabă a propriei opinii publice, pentru că opinia publică internațională știe că la prima lovitură nefericită nucleară a Moscovei reacția NATO va fi masivă. În cadrul forței nucleare a NATO, loviturile pe care Statele Unite le-ar executa ar duce la dispariția Moscovei și a multor orașe rusești”, a adăugat Ion Petrescu.
„Nu se pune problema unei confruntări nucleare, ci se fac presiuni de acest tip, nefericite, care arată că, totuși, Federația Rusă, după ce a discutat la nivel înalt cu Republica Populară Chineză, cu alți reprezentanți ai țărilor care în continuare sunt aliați ai Moscovei, își dă seama că nu este, cel puțin în această vară, șansa unor tratative diplomatice, fie și în spatele ușilor închise”, a continuat el.
„Un timp în care se pierd vieți omenești, mă refer la militarii din armata rusă, nu vin tehnici de luptă moderne în dotarea celor care sunt în Ucraina, și e vorba de peste 470.000 de militari ruși, nu se văd succese, decât înaintări de câțiva metri în Bahmut, și atunci o presiune și de acest tip se consideră, în logica diplomației învechite a Moscovei, că ar avea succes la Casa Albă”, a explicat Ion Petrescu.