Analistul militar Ion Petrescu a comentat mișcările militare ale Federației Ruse din proximitatea Ucrainei, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, și a explicat că asistăm la o modalitate în plan militar de a înșela atenția opiniei publice.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Grupurile de militari ruși dislocate în jurul Ucrainei s-au mărit cu circa 7.000 de militari, iar unele divizii, cum sunt trei divizii dislocate în Crimeea, au fost redislocate în alte părți ale Ucrainei – mai concret, două divizii au revenit în garnizoanele de reședință, care sunt exact pe frontiera dintre Rusia și Ucraina. Asistăm la o modalitate în plan militar de a înșela atenția opiniei publice. Este clar că se așteaptă ceva la nivelul conducerii Federației Ruse și nu este exclus ca serviciile secrete americane și ruse să ducă acum convorbiri, care în mod clar sunt clasificate, pentru a detensiona situația”, a explicat Ion Petrescu.
El a vorbit și despre consolidarea prezenței aliate în statele baltice și în Polonia.
„Între timp, Marea Britanie a anunțat că va trimite 900 de militari în Estonia, iar Germania a confirmat că va trimite 350 de militari în statele baltice, ceea ce înseamnă că se măresc efectivele de la grupurile de luptă din țările baltice și Polonia. Fac precizarea că în cazul României aceste grupuri de luptă din Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România vor fi compuse atât din militari aliați, dar vor fi și militari care reprezintă țara gazdă”, a adăugat analistul militar.
Întrebat cum ar defini jocul pe care îl face Vladimir Putin, el a spus: „Vladimir Putin vrea să se întoarcă în fața opiniei publice din Federația Rusă cu fapte, cu reușite, cu împliniri, să le spună `uite, m-ați votat și o să mă votați în continuare pentru că de data asta am obținut un anumit lucru`, deși trebuie să fim obiectivi până la capăt – diplomația rusă condusă de Serghei Lavrov, pentru prima dată, a recunoscut că merită să fie dialoguri purtate pe temele propuse de NATO, adică reducerea numărului de exerciții al Alianței Nord-Atlantice și al Federației Ruse, de o parte și de alta a graniței comune dintre NATO și Rusia, discutarea unor noi reglementări pe linia armelor nucleare. În niciun caz nu se pune problema ca trupele Alianței Nord-Atlantice să se retragă din fostele state socialiste care sunt la graniță cu Federația Rusă sau la granița de est a NATO și nu se pune problema ca acestea să rămână doar simbolic în NATO”.