Ion Petrescu: A fost o reacție disproporționată a Israelului în raport cu ceea ce a făcut pe 7 octombrie Hamas. Nu există nicio justificare să pedepsești niște crime de război cu alte crime de război (VIDEO)

Ion Petrescu: A fost o reacție disproporționată a Israelului în raport cu ceea ce a făcut pe 7 octombrie Hamas. Nu există nicio justificare să pedepsești niște crime de război cu alte crime de război (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Reacția Israelului în raport cu atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie a fost disproporționată, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, sâmbătă, pe B1 TV, la „Check media” cu Răzvan Munteanu.

Col. (r) Ion Petrescu, pe B1 TV, despre situația din Gaza și războiul dintre Israel și Hamas

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. A fost o reacție disproporționată a Israelului în raport cu ceea ce a făcut pe 7 octombrie Hamas. Dacă ne gândim la dotările pe care le au serviciile secrete israeliene, puteau să declanșeze o vânătoare de vrăjitoare să îi prindă pe fiecare dintre cei care sunt și așa pe imaginile din cele 40 de minute ale filmului dat de ambasada Israelului”, a spus colonelul român.

„Nu există nicio justificare să pedepsești niște crime de război cu alte crime de război. Din acest punct de vedere, și președintele Biden, și domnul Antony Blinken au fost corecți când au atras atenția autorităților israeliene să protejeze populația civilă din Gaza”, a adăugat Ion Petrescu.

Întrebat dacă nu depune Israel toate eforturile pe care le-ar putea depune pentru a-i proteja pe civilii din Fâșia Gaza, Ion Petrescu a spus: „Bun, dumneavoastră sunteți un om de principii, îmi place cum le apărați, dar eu mă iau după fapte și ca ziarist și dumneavoastră trebuie să vă luați după fapte. Sunt victime – și e vorba de copii, e vorba de femei, e vorba de bătrâni”.

„Una este să lichidezi insurgenții Hamas, care sunt înarmați și au făcut ce au făcut, și merită să plătească, dar în justiție, pentru crimele lor, pentru că, chiar dacă punem ipoteza că vor fi eradicați fizic, ideea de Hamas va rămâne, va rămâne în mințile celor care se simt sub o formă sau alta răzbunați. De ce răzbunați? Pentru că anterior și autoritățile israeliene au avut niște modalități de represalii împotriva celor care își apărau casele, pământurile, care știm că au fost dezbătute în presa europeană”, a mai declarat analistul militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`