România nu e țară de tranzit și nici destinație pentru fluxul de refugiați, dar participă la efortul colectiv pentru a gestiona criza, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a mai susținut că, pe această temă, abordarea trebuie să fie echilibrată și responsabilă.
Președintele a participat pe 25 octombrie la reuniunea şefilor de stat sau de guvern de la Bruxelles pe tema migraţiei în regiunea Balcanilor de Vest.
”Am participat la o reuniune la Bruxelles într-un format mai puțin obișnuit: au fost reprezentate o parte dintre statele UE, dar și state de pe așa-numita rută balcanică de vest – Albania, Macedonia, Serbia. Tema centrală a fost gestionarea fluxurilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest.
Au fost multe luări de poziție și din partea mea și discuțiile au urmat câteva direcții majore: ce se întâmplă cu oamenii și cum le oferim protecție internațională, cum le asigurăm la nivel european sprijin, adăpost, având în vedere că vine iarna, cum să consolidăm cooperarea între statele din regiune și cum să facem schimb de informații mai eficient pentru corelarea acțiunilor. În fine, am discutat ca de fiecare dată cum apărăm frontierele externe ale UE.
În acest context, s-a agreat sporirea capacităților de recepție în Grecia și în restul statelor de pe ruta migratorie din Balcanii de Vest. Dacă aceste capacități nu vor fi suficiente, mecanismul de protecție civilă va putea fi activat.
Vreau să spun foarte clar și să fiu bine înțeles: România nu e țară de tranzit și nici destinație pentru acest flux de refugiați. Eu am participat la reuniune fiindcă așa au considerat organizatorii, pentru că România e foarte aproape de zona în care fluxul e semnificativ. Personal am susținut o abordare pe mai multe paliere pentru abordarea integrată a problematicii: sprijin sporit pentru Grecia, o mai bună cooperare cu Turcia și între statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest.
Faptul că Turcia e importantă e un lucru pe care l-am reluat și, în acest context, toată lumea și-a reaminit că la ultimul Consiliu s-a vorbit despre un plan ce trebuie aplicat alături de autoritățile din Turcia.
Am luat cuvântul și m-am referit la activitatea agențiilor UE din domeniu, mai ales a FRONTEX-ului, la care România e la doilea contributor, după Germania. Noi participăm acolo cu rezultate foarte bune. Suntem dispuși să creștem nivelul de implicare în acțiunile FRONTEX pentru a le sprijini acolo unde sunt solicitate.
România, chiar dacă nu e țară de tranzit sau destinație pentru refugiați, participă la efortul colectiv pentru a gestiona criza.
Cred că pe această temă trebuie să avem abordare echilibrată și responsabilă, dar, și am spus acest lucru, e nevoie de un plan pe care să îl punem în practică și care să cuprindă toate aspectele”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
”Nu s-a discutat despre mecanismul de relocare permanentă, nici despre închiderea granițelor. Am vorbit la telefon cu prim-minstrul Victor Ponta și l-am invitat la o discuție pe această temă pentru mâine”, a mai precizat acesta.
#DIRECT_ONE_xd25j6#