Cu ocazia primării mai multor ambasadori străini pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, președintele Klaus Iohannis a făcut o invitație către Regele Iordaniei pentru ca acesta să efectueze o vizită oficială în România după ce precedenta a fost anulată ca urmare a controverselor privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ieruslaem
„Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei, domnul Sufyan Qudah, Președintele Klaus Iohannis a evocat relațiile tradiționale dintre cele două țări și a exprimat susținere pentru aprofundarea relațiilor bilaterale. În contextul anulării vizitei în România a Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei prevăzută pentru primăvara acestui an, Președintele României a adresat o nouă invitație
Majestății Sale pentru a efectua o vizită în țara noastră în perioada următoare. Ambasadorul Sufyan Qudah a înmânat o scrisoare de felicitare din partea Majestății Sale Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei adresată Președintelui României cu prilejul realegerii în funcție. În acest context, Ambasadorul Sufyan Qudah a manifestat disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea unei noi etape în dialogul politic bilateral dintre cele două țări”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Reamintin că, în 25 martie 2019, Curtea Regală Hașemită a Iordaniei, această decizie este pusă pe seama „solidarității cu Ierusalimul” în fața intenției Guvernului de a mutat ambasada din Israel la Tel Aviv la Ierusalim. Totul a venit la câteva zile după declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă, la Washington, privind mutarea ambasadei României din Israel de la Te Aviv la Ierusalem.
De asemenea, Regatul Iordaniei anunță și anularea mai multor înțelegeri, memorandumuri şi acorduri de colaborare care urmau să fie încheiate cu ocazia vizitei.
„Curtea Regală Hașemită transmite că Majestatea SA Regele Abdullah a decis să anuleze vizita în România care trebuia să înceapă luni.
Decizia vine în solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a declarațiilor premierului român Viorica Dăncilă de duminică, în care exprimă intenția de a muta ambasada țării la Ierusalim.
Vizita Regelui Abdullah în România, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, avea planificată întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și liderii Parlamentului.
Majestatea sa plănuia să participe în întâlnirile Aqaba, care erau stabilite să fie găzduite de România în parteneriat cu Iordania.
În marja vizitelor, Guvernele Iordaniei și României urmau să încheie o înțelegere, două memorandumuri de înțelegere și un program de cooperare, în timp ce forumul de afaceri iordaniano-român urmau să aibă loc, cu participarea reprezentanților sectorului privat din cele două țări”, se arată în comunicatul de presă.