Partenerii europeni ai Marii Britanii o susțin pe aceasta în disputa cu Moscova, declanșată după otrăvirea, pe teritoriul britanic, afostului spion rus Serghei Skripal.Statele UE au decis, în acest context, să-l recheme pe ambasadorul UE de la Moscova
”Liderii Uniunii Europene s-au înţeles să considere, împreună cu Guvernul britanic, că Rusia este foarte probabil în spatele atacului de la Salisbury şi că nu există altă explicaţie plauzibilă”, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter.
De asemenea, Uniuneași-a rechemat ambasadorul în Rusia la ”consultări”.
”Toată lumea a fost de acord cu măsura rechemării ambasadorului european, adică al nostru al tuturor pentru consultări şi celelalte măsuri, inclusiv textul concluziilor a întrunit consens, deci nu majoritate, consens. Că nu ajungem într-o jumătate de oră la consens, sunt teme complicate, este după părerea mea mai degrabă un semnal bun decât un semnal negativ. Cum să ajungi în 28 la un consens pe o temă extrem de complicată într-o jumătate de oră? Nu este posibil şi aceste discuţii destul de lungi ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere cu influenţe şi asupra altor dosare”, a declarat Klaus Iohannis, citat de news.ro.
Întrebat dacă se intenţionează expulzarea unor diplomaţi ruşi din România, Iohannis a răspuns: ”Discuţia despre expulzarea diplomaţilor nu este una care se decide în Consiliul European. Aceasta este o chestiune de securitate naţională în fiecare dintre ţările membre şi unii dintre colegi au avut opinii asupra acestei chestiuni şi, ca urmare, mulţi dintre noi vom merge acasă şi vom continua această discuţie, în formatul constituţional adecvat, pentru a lua mai apoi o decizie”.
Joi, președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru câștigarea, duminică, a celui de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei.