Ioana Stăncel, expert independent în securitate internațională, despre discursul șefului ONU, care a atras o reacție dură a Israelului: Probabil Gutteres e marcat de ce a văzut, de presiunea care se pune pe civilii din Gaza (VIDEO)

Ioana Stăncel, expert independent în securitate internațională, despre discursul șefului ONU, care a atras o reacție dură a Israelului: Probabil Gutteres e marcat de ce a văzut,  de presiunea care se pune pe civilii din Gaza (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Mohammed Talatene

Ambasadorul Israelului la ONU, Gildan Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcția de secretar general al ONU după ce acesta a afirmat că „atacurile Hamas nu au venit din senin” și că „poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani”. În același timp, Gutteres a precizat că „nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”.

Într-o intervenție pe B1 TV, Ioana Stăncel, expert independent în securitate internațională, a pus discursul Guterres în context și a precizat că acesta a vorbit după ce chiar el a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Rafah, din Egipt către Fâşia Gaza, și a văzut cu ochii lui situația în care se găsesc civilii de acolo.

Discursul lui Guterres și reacția Israelului

„Sunt profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict nu e deasupra dreptului umanitar!

E important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani.

În caelași timp, nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Dar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Gutteres.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU, a catalogat acest discurs ca fiind „șocant”.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu e a noastră”, a scris acesta pe X (Twitter).
Erdan a mai susținut că Guterres e „complet rupt de realitatea din regiune și vede masacrul comis de teroriștii naziști de o manieră denaturată și imorală”.

„Declarația sa că ”atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin” arată înțelegere pentru terorism și crimă. E de neînțeles și trist că șeful unei organizații apărute după Holocaust are opinii atât de îngrozitoare”, a mai scris ambasadorul Israelului la ONU.

Ioana Stăncel, analiză asupra discursului susținut de șeful ONU privind războiul Israel – Hamas

Ioana Stăncel, expert independent în securitate internațională, a pus într-un context discursul șefului ONU.

„Guterres a fost înainte Înalt Reprezentant al ONU pentru Refugiați, cunoaște foarte bine situația și drama refugiaților și ce înseamnă suferința umanitară a civlilor la nivel global.

Începând cu stabilirea statului Israel și războaiele, confruntările din 1947 – 1948, există o comunitate de câteva milioane de palestinieni care sunt refugiați în diverse state din regiune sau la nivel global care au păstrat cetățenia palestiniană tocmai în speranța că se pot întoarce în propriul stat și care au statut de refugiați chiar dacă se află la a doua sau la a treia generație care nu s-a născut în teritoriile palestiniene. DIn punct de vedere al refugiatului, al civilului afecctat de o criză umanitară, probabil Guterres a făcut aceste afirmații în contextul suferinței civlilor de oricare parte și în contextul istoric al acestor refugiați.

Discursul a fost mai extins și Guterres a mai spus că indiferent care sunt părțile combatante, nu există nicio scuză pentru încălcarea dreptului umanitar față de civili”, a explicat Ioana Stăncel în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai și Luiza Cergan, pe B1 TV.

„Hamas e o grupare desemnată ca organizație teroristă de diverse guverne și organizații teroriste, dar Autoritatea Palestiniană nu a desemnat-o (astfel). Dar faptele vorbesc de la sine. Cu orice grupare de acest tip de dizidență politică regională pot să apară radicalizări și extremism. Trebuie să luăm discursul în context local, regional sau global pentru că pentru fiecare audiență același actor poate să aibă conotații diferite”, a continuat expertul independent.

Ioana Stăncel a mai precizat că Antonio Gutteres a făcut aceste afirmații și în contextul în care în ultimele zile a fost la frontiera de la Rahaf, din Egipt către Fâşia Gaza, și a văzut chiar el situația celor de acolo: „Probabil e marcat de această situație și de faptul că există o presiune foarte mare pe civili care sunt ținuți sandviș cumva, ținuți scut uman între cei doi actori combatanți”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)