Mesajul mobilizator al Papei Francisc cu ocazia sărbătoririi Paștelui catolic. „Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj! Cu Dumnezeu, nimic nu e pierdut”

Publicat: 12 04. 2020, 10:46
sursa Fotot: Instagram

Învierea Domnului este sărbătorită duminică, 12 aprilie, de credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici. Duminica viitoare vine rândul creștinilor ortodocși să se bucure de cea mai importante sărbătoare din punct de vedere religios. Din nefericire, anul acesta pandemia de coronavirus a schimbat cu totul modul în care s-a fi desfășurat slujba de Înviere. Ca niciodată, bisericile sunt goale, iar oamenii nu au ce face altceva decât să își deschidă sufletele și să-l regăsească pe Dumnezeu în intimitatea căminelor lor. Sâmbătă seară, Papa Francisc a celebrat Vigilia Pascală, iar lipsa credincioșilor a fost mai mult decât evidentă.

Mesajul Papei Francisc

Papa Francisc a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru. La slujba religioasă prin care se vestește Învierea lui Iisus Hristos au fost prezenţi doar câțiva demnitari şi credincioşi. De asemenea și din Piața San Pietro au lipsit miile de pelerini prezenți în anii trecuți, potrivit Digi 24.

„Să fim solitari și solidari”, a fost mesajul Vaticanului cu ocazia acestui Paște pe care răspândirea coronavirusului l-a împiedicat să se desfășoare în mod normal.

S-au scurtat anumite părți din liturghie, iar pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, venerat pentru că a pus capăt ciumei în secolul al XVI-lea. Această cruce a mai fost văzută și în cadrul altor evenimente papale recente.

Întreaga ceremonia a fost transmisă în direct de la Vatican. În acest fel a putut fi urmărită de peste un miliard de credincioși atât la televizor, cât și online.

În predica sa, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să fie curajoși în fața suferințelor aduse de pandemia de coronavirus.

„Mesajul de speranță nu trebuie limitat la spațiile noastre sacre”, le-a transmis Papa Francisc credincioșilor.

„Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat. Dreptul la speranță.

Mormântul este locul în care cine intră nu mai iese. Însă Isus a ieșit pentru noi, a Înviat pentru noi, pentru a aduce viață acolo unde era moarte, pentru a începe o poveste de viață nouă acolo unde fusese pusă o piatră deasupra. El, care a dat la o parte piatra de la intrarea în mormânt, poate îndepărta bolovanii care ne închid inima.

Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj! Cu Dumnezeu, nimic nu e pierdut.Curaj! Ridică-te! Isus te cheamă”, a fost modul în care Papa Francisc le-a ridicat moral tuturor credincioșilor.

Acesta a făcut un apel la întreaga omenire, spunând că e timpul ca războaiele , producția și comerțul de arme și avorturile să înceteze.

„Să reducem la tăcere strigătele morții! Gata cu războaiele! Să înceteze producția și comerțul cu armament, pentru că avem nevoie de pâine, nu de arme. Să înceteze avorturile, care ucid vieți nevinovate. Să se deschidă inimile celor care au, pentru a umple mâinile goale ale celor care sunt lipsiți de cele necesare”, a fost mesajul acestuia.

Cum vor sărbători creștinii ortodocși Paștele

Biserica Ortodoxă Română a anunțat schimbările pe care le suferă procesiunile sărbătoririi Paștelui. Aceste măsuri sunt luate în speranța de a împiedica răspândirea coronavirusului printre credincioși. De exemplu, pelerinajul de Florii a fost suspendat, iar spovedania şi împărtăşirea se fac doar la cerere, la domiciliu, preoții urmând să respecte o serie de reguli de igienă.

În noaptea celei mai importante sărbători, Învierea lui Iisus Hristos, care va avea la peste o săptămână, credincioşii pot ieşi cu candelele în balcon sau în curţile caselor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat / Adevărat a înviat!”. Slujbele vor putea fi văzute online sau la televizor.

Pentru a oferi un exemplu, președintele Klaus Iohannis a transmis că el însuși va respecta noile reguli: „Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi”.