Investigație: Israelul a blocat vânzarea către Ucraina a programului de spionaj Pegasus, ca să nu enerveze Rusia

Investigație: Israelul a blocat vânzarea către Ucraina a programului de spionaj Pegasus, ca să nu enerveze Rusia
În imagini: Premierul israelian Naftali Bennett și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Hepta - DPA Images / Haim Zach // Abaca Press / ABACA

Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina de teamă să nu enerveze Rusia, informează The Guardian, care citează persoane familiarizate cu decizia liderilor israelieni.

Noi dezvăluiri despre relația Israel – Rusia

O anchetă comună The GuardianWashington Post arată cum parte din ajutorul pentru apărarea Ucrainei a fost compromis de dorința liderilor israelieni de a se menține în relații bune cu Rusia.

Datele obținute de cele două publicații arată că încă din 2019 oficialii ucraineni au făcut lobby în Israel pentru a obține licența pentru programul de spionaj Pegasus. Eforturile au fost zadarnice. (Pegasus poate pătrunde în sistemul de operare al telefonului, poate intercepta conversațiile și citi mesajele.)

De asemenea, Israelul a refuzat, anul trecut, să vândă Ucrainei sistemul său de apărare aeriană Iron Dome.

Experții spun că Israelul are numeroase motive să păstreze o relație bună cu Rusia. El speră, de exemplu, că Moscova se va abține de la a semna un nou acord nuclear cu Iranul. De asemenea, Israelul e dependent de Rusia pentru a-i permite să atace forțele proiraniene din interiorul Siriei.

Cum mediază Israelul conflictul Rusia – Ucraina

De când Rusia a atacat Ucraina, Israelul s-a poziționat ca mediator în conflict. Premierul Naftali Bennett chiar a vizitat Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. În schimb, nu a mers la Kiev pentru a vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, preferând să discute la telefon.

La un moment dat, presa internațională a citat un oficial ucrainean, care a declarat că Bennett i-a propus lui Zelenski nici mai mult, nici mai puțin decât să accepte cererile lui Putin pentru a pune capăt războiului. Oficialul respectiv s-a mai plâns că Bennett nu se implică pe cât ar trebui în mediere și se limitează la a transmite mesajele de la partea ucraineană la cea rusă și invers: „N-avem nevoie de cutii poștale, avem destule. Intențiile lui (ale lui Bennett) par mai mult o scuză să nu condamne Rusia, să nu dea arme Ucrainei și să nu sancționeze Rusia”.

Informațiile oferite de el, însă, au fost ulterior negate atât de Ucraina, cât și de Israel.

De precizat este că premierul israelian nu a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei și nici nu a aplicat sancțiuni Moscovei, argumentul invocat fiind tocmai dorința de a fi mediator în confict.

În acest context, există speculații că Israelul pur și simplu nu vrea să-și compromită afacerile cu Federația Rusă. Cu toate acestea, Volodimir Zelenski, care este evreu, consideră că negocierile pentru pace ar trebui să se desfășoare la Ierusalim.

Zelenski, către liderii isrelieni: Alegerea e a voastră, dar va trebui să trăiți apoi cu răspunsul vostru

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar s-a adresat parlamentarilor israelieni, spunându-le că au libertatea de a alege cum se poziționează vizavi de acest război, dar, oricare va fi alegerea lor, va trebui să trăiască cu ea: „Alegerea e a voastră, fraților și surorilor, iar voi trebuie să trăiți apoi cu răspunsul vostru, poporul Israelului”.

Zelenski le-a mai spus politicienilor israelieni că vor trebui să explice decizia de a nu oferi arme Ucrainei și de a nu impune sancțiuni Rusiei.

SUA, avertisment pentru Israel: „Nu vrei să devii ultimul refugiu pentru banii murdari care alimentează războaiele lui Putin”

Ancheta The Guardian – Washington Post scoate la inveală și noi fisuri în relația Israel – SUA. De altfel, americanii au criticat deja atitudinea liderilor israelieni în raport cu atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

Victoria Nuland, subsecretar de Stat al SUA, a avertizat Israelul să nu devină paradisul banilor murdari ai oligarhilor din Rusia și i-a cerut să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei.

„Nu vrei să devii ultimul refugiu pentru banii murdari care alimentează războaiele lui Putin. Așadar, orice este capabil să facă Israelul, pentru Ucraina ar fi binevenit și coaliția internațională pentru sprijinul Ucrainei ar fi binevenit.

Noi trebuie să presăm regimul (lui Putin -n.a.). Trebuie să-i refuzăm veniturile de care are nevoie, să presăm oligarhii din jurul lui, să le comprimăm economia”, a declarat Victoria Nuland.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`