Invazie de lăcuste în Africa: Somalia a decretat starea de urgență (VIDEO)
Invazia de lăcuste care afectează Africa a fost declarată „urgenţă naţională” în Somalia. Insectele devastează sursele de hrană în una dintre cele mai sărace şi mai vulnerabile regiuni ale lumii, a anunţat Ministerul Agriculturii din Somalia. Naţiunile Unite au transmis că roiurile din Somalia şi Etiopia sunt cele mai mari din ultimii 25 de ani. De asemenea, Kenya nu s-a mai confruntat cu o ameninţare atât de mare a invaziei de lăcuste de 70 de ani.
Somalia este prima ţară din regiune care s-a mobilizat la nivel naţional pentru a lupta împotriva roiurilor gigantice de lăcuste, a căror apariţie este, potrivit experţilor, legată de variaţiile climatice extreme. Miliarde de roiuri de lăcuste au devastat în doar câteva săptămâni zone întinse din Africa de Est, ca urmare a unor variaţii climatice extreme ce s-ar putea dovedi catastrofale pentru o regiune deja lovită de secetă şi inundaţii.
Ministrul Agriculturii a spus că insectele reprezintă „o ameninţare majoră pentru fragila situaţie a securităţii hranei”, în condiţiile în care roiurile de lăcuste consumă cantităţi uriaşe de culturi şi furaje.
Roiuri uriaşe de greieri flămânzi s-au răspândit din Etiopia şi Somalia până în Kenya. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat, la sfârşitul lui ianuarie, că un singur roi ar putea acoperi o suprafaţă de 2.400 de kilometri pătrați, cât suprafaţa Luxemburgului.
Există temeri că situaţia nu va fi controlată până în aprilie, când va începe recoltatul.
Naţiunile Unite au transmis că roiurile din Somalia şi Etiopia sunt cele mai mari din ultimii 25 de ani.
Kenya nu s-a mai confruntat cu o ameninţare atât de mare a invaziei de lăcuste de 70 de ani, potrivit FAO.
Din cauza instabilităţii privind securitatea din Somalia, avioanele nu pot fi folosite pentru a împrăştia insecticide.
În luna ianuarie, FAO a cerut ajutor internaţional pentru a stârpi roiurile din Cornul Africii, avertizând că numărul lăcustelor din regiune ar putea creşte de 500 de ori până în luna iunie.
Roiurile s-au răspândit în estul Africii din Yenem, peste Marea Roşie, după ploile abundente din 2019 care au creat condiţii propice pentru insecte.
Lăcustele pot călători până la 150 de kilometri într-o zi. Fiecare insectă adult poate mânca într-o zi o cantitate de hrană egală cu greutatea corpului.
În decembrie, un avion de pasageri a fost forţat din cauza unui roi de lăcuste să îşi schimbe ruta şi a aterizat în siguranţă în capitala Addis Ababa.
Invazie de lăcuste în Africa: Somalia a decretat starea de urgență