Inundații istorice în Arabia Saudită. Străzile orașului pelerinilor, Mecca, s-au transformat în râuri iar mașinile au fost luate de ape

Publicat: 07 01. 2025, 12:36
Sursă foto: Hept/Stringer / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Arabia Saudită, inclusiv orașul sfânt Mecca, se confruntă cu inundații masive, în urma unor ploi torențiale căzute în mijlocul unei furtuni devastatoare. Străzile s-au transformat în râuri, iar mașinile au fost luate pe sus de ape.

Cod roșu de inundații pentru Mecca, Madinah și Jeddah

În urma acestor condiții extreme, Departamentul Meteorologic din Arabia Saudită a emis un cod roșu pentru Mecca, Madinah și Jeddah, un oraș-port care a suferit o catastrofă similară în 2009, atunci când peste 100 de persoane și-au pierdut viața, potrivit Daily Mail.

Ploile torențiale de săptămâna aceasta vin la câteva luni după ce statele din Golf au fost lovite de precipitații record în aprilie și mai, care au dus la moartea a peste 20 de persoane.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată cum autostrăzile din Regat au fost complet inundate, apele revărsându-se de pe stâncile uscate și lovind orașele.

Locuitorii au fost nevoiți să își abandoneze mașinile și să fugă spre locuri mai sigure, în timp ce alte vehicule, parțial inundate, încercau să se descurce în mijlocul apei.

Deși inundațiile nu sunt un fenomen rar în această regiune, infrastructura subdezvoltată a multor orașe, inclusiv a sistemelor de drenaj și canalizare, nu face față frecvenței ploilor torențiale.

În Jeddah, de exemplu, inundațiile sunt o problemă constantă, iar locuitorii au criticat de mult infrastructura insuficientă. În 2009, inundațiile au ucis 123 de persoane, iar doi ani mai târziu, altele 10 victime au fost raportate.

În Dubai, ploaia a inundat aeroportul și drumurile din jur, zeci de zboruri fiind anulate, iar călătorii adăpostindu-se în terminal pentru a scăpa de ploaia torențială.

În timp ce în aprilie s-a speculat că semănarea norilor, o tehnică folosită frecvent de Emiratele Arabe Unite, ar fi putut contribui la inundații, experții au subliniat că această metodă nu poate explica singură amploarea fenomenului. În schimb, aceștia au sugerat că un sistem meteo anormal, combinat cu infrastructura precară de drenaj din Dubai, a fost principalul vinovat pentru dezastru.