Întrebarea-capcană pe care Elon Musk o folosește la interviurile de angajare pentru a afla dacă un candidat minte

Întrebarea-capcană pe care Elon Musk o folosește la interviurile de angajare pentru a afla dacă un candidat minte
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Patrick Pleul

Există o întrebare la interviul de angajare pe care mulți experți în recrutare o folosesc pentru a prinde mincinoșii – și chiar și Elon Musk a recunoscut că o folosește, potrivit dailymail.com.

Musk, fondatorul Space X și CEO-ul Tesla, a recunoscut în 2017 că pune aceeași întrebare fiecărui candidat pe care îl intervievează.

„Spuneți-mi despre unele dintre cele mai dificile probleme la care ați lucrat și despre cum le-ați rezolvat.”

El a spus la Summitul Guvernului Mondial din 2017 că folosește întrebarea pentru a elimina mincinoșii – iar studiile de cercetare privind tehnicile de interviu îi susțin metoda.

„Managementul asimetric al informațiilor” (AIM) este o tehnică de interviu concepută pentru a oferi persoanei intervievate un mijloc clar de a demonstra că spune de fapt adevărul despre experiența sa, oferind informații detaliate.

Un studiu publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition în decembrie 2020 a dezvăluit mai multe abordări pentru depistarea mincinoșilor bazate pe tehnica interviului de angajare.

Dacă un solicitant este capabil să răspundă la întrebarea deschisă a lui Musk cu un răspuns specific și detaliat, este mai mult ca probabil să spună adevărul.

„Detaliile mici sunt sângele vital al investigațiilor criminalistice și pot oferi anchetatorilor fapte de verificat și martori de chestionat”, a scris Cody Porter, unul dintre autorii studiului, într-un articol.

„Dacă oferă declarații mai lungi și mai detaliate despre evenimentul de interes, atunci anchetatorul va fi mai capabil să detecteze dacă spun adevărul sau mint”, a explicat Porter. „În contrast, mincinoșii doresc să-și ascundă vinovăția.”

„Aceasta înseamnă că au mai multe șanse să rețină informații strategic ca răspuns la metoda AIM.

„Presumarea lor aici este că furnizarea de mai multe informații va face mai ușor pentru investigator să detecteze minciuna lor, deci, în schimb, oferă mai puține informații”.

Procesul de angajare al lui Musk este unic. În loc să caute o facultate – sau chiar o diplomă de liceu, el caută „dovezi de abilități excepționale” atunci când vine vorba de angajarea de personal nou.

„Dacă există un istoric de realizări excepționale, atunci este probabil ca asta să continue în viitor”, a spus el.

Acesta este motivul pentru care Musk pune aceeași întrebare fiecărui intervievat – pentru că este ușor să minți într-un CV, dar mai greu să inventezi o minciună detaliată pe loc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)