EXCLUSIV // Natalia Intotero, după ce a petrecut ultimele săptămâni în străinătate: „Plecarea a atâtea milioane de români este o mare pierdere pentru țara noastră, iar întoarcerea va fi un real câștig”

EXCLUSIV // Natalia Intotero, după ce a petrecut ultimele săptămâni în străinătate: Plecarea a atâtea milioane de români este o mare pierdere pentru țara noastră, iar întoarcerea va fi un real câștig
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

EXCLUSIV ONLINE// Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a atras atenția după ce a petrecut ultimele săptămâni departe de țară, alegând să călătorească în turnee lungi în țări precum Spania, Marea Britanie, Germania și Italia. La prezentarea bilațului în fruntea ministerului, după ce moțiunea de cenzură a trecut, Natalia Intotero a arătat că în perioada septembrie-octombrie 2019, a condus o delegație mixtă formată din reprezentanți MRP, MAE și AEP care a realizat, cu sprijinul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României, sesiui de informare privind votul în străinătate în țări cu importante comunități de români, cu participarea mediului asociativ și a cultelor românești din străinătate.

B1.roa formulat o solicitare către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni privind finanțarea acestor deplasări în străinătate a delegațiilor conduse de Natalia Intotero, răspuns ce îl vom prezenta odată ce ne este furnizat.

Întrebată, într-un interviu în exclusivitate pentru B1.ro,despre ce i-au transmis românii din aceste comunități în cadrul acestor deplasări, aceasta a subliniat că aceștia doresc să beneficeze de cursuri în limba română, de susținere pentru mass-media în limba națională sau să fie informați periodic despre ce se întâmplă în țară.

„În primul rând își doresc să fie informați privind toate proiectele, programele pe care le Ministerul Românilor de Pretutindeni și Guvernul României le poate desfășura și pentru aceștia. Sunt foarte interesați de tot ce se întâmplă acasă și indiferent de locul în care se află își doresc să desfășoare cât mai multe activități, programe, proiecte prin intermediul cărora să aibă România cu ei acolo.

Principala solicitare este aceea de a beneficia de cât mai multe cursuri în limba română, bineînțeles, alături de susținerea mass-mediei în limba română în afara granițelor, a activităților culturale și a tot ce înseamnă mediul asociativ.

Aș vrea să vă spun că acum m-am întors din deplasare din Spania. Între localitățile pe care le-am vizitat am fost și în Insulele Canare pentru o zi unde avem peste 11.000 de conaționali. Foarte mulți dintre ei muncesc în agricultură și erau interesați de programele de întoarcere acasă. Avem și o comunitate de elită, profesori universitare, avem oameni extraordinari. Autoritățile din Insulele Canare au fost foarte încântate de această vizită pentru că a fost pentru prima dată când un ministru a ajuns în rândul comunității și chiar au promis că vor să susțină comunitatea românească în demararea mai multor programe culturale pentru promovarea identității noastre. Comunitatea românească este o comunitate însemnată și puternică alături de celealte comunități, dar numeric insemnată. Și mi-au spus că românii sunt foarte pregătiți, așa cum de altfel mi-au spus toate autoritățile. (…)

Principala nevoie a românilor noștri este aceea de cât mai multe cursuri în limba română, susținerea activităților prin care să promovăm cultura și tradiția românească și o informare periodică cu privire la tot ce înseamnă posibilitate de întoarcere acasă. Sunt foarte mulți români care și-ar dori să se întoarcă acasă, pentru aceștia e de datoria noastră să ducem mai departe tot ce înseamnă proiect legislativ, pentru că eu personal mă voi întoarce acum în Parlament și susținerea acestor cursuri în limba română este foarte importantă în special pentru copiii conaționalilor noștri care sunt născuți acolo și care au nevoie de o aprofundare a cunoștințelor în momentul în care vin acasă, pentru integrare”, a arătat Natalia Intotero, pentru B1.ro.

Cât despre faptul că România are una din cele mai mari comunități de români în afara granițelor, Natalia Intotero a subliniat că a văzut o dorință de revenire în țară în rândul acestora și a subliniat că acest lucru nu ar fi decât un real câștig pentru România.

„Am avut discuții și cu conaționalii noștri din Italia. Repet, sunt foarte mulți care își doresc să se întoarcă acasă și nu erau în cunoștință de toate măsurile adoptate de Guvernul României care prevăd întoarcerea acasă. În momentul în care am prezentat și i-am rugat să disimeneze fiecare prin posibilitățile lor mai departe aceste măsuri, să știți că foarte mulți ne scriu și ne solicită sprijin, unde să sune, cum să facă, alte detalii, pentru anumite proiecte. M-a bucurat să văd această dorință de întoarcere acasă. Plecarea a atâte milioane de români este o mare pierdere pentru țara noastră, iar întoarcerea va fi un real câștig. Fiecare dintre ei vine cu o anumită experiență care sunt sigur că va aduce plus valoare țării noastre”, a declarat Natalia Intotero.

În schimb,Natalia Intoteroa evitat să precizezeze ce a făcut ministerul condus de ea pentru a rezolva problemele majore pe care le au etnicii români dinUcraina, odată cu trecerea noii Legi a Educației care prevede că școlile românești dinUcrainavor trece la predarea în limba ucraineană din 2023. Aceasta a arătat, însă, că cea mai bună măsură pe care a putut să o ia pentru etnicii români, pe fondul acestei crize, a fost acordarea de burse pentru ca aceștia să poată studia în continuare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`