Zeci de mii de moldoveni s-au adunat duminică în centrul Chișinăului la o mare adunare în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, eveniment organizat cu puține zile înaintea unui summit crucial pentru perspectiva europeană, summitul Comunității Politice Europene. Adunarea Națională „Moldova Europeană” s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, la inițiativa președintei Maia Sandu. Printre cei care s-au adresat cetățenilor Republicii Moldova a fost și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a precizat că “Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa”
Evenimentul a avut ecou și la București unde grupuri de studenți și de cetățeni din Republica Moldova, stabiliți în România, s-au adunat în fața Ambasadei, purtând tricolorul și steaguri ale Uniunii Europeni. Aici au fost întâmpinați de ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, și au urmărit evenimentele din centrul Chișinăului transmise live.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a declarat pentru B1TV.RO, că autoritățile de la Chișinău speră că până la sfârșitul acestui an să fie demarate negocierile pentru aderare, iar în anul 2030, Republica Moldova să devină membră a UE.
“Este Adunarea Națională Moldova Europeană care are loc la Chișinău. Mii de cetățeni din toate colțurile din Republica Moldova s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a spune răspicat, uniți cu o singură voce că e timpul ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene. În aceste clipe facem un legământ aici, să aducem Republica Moldova în următorii șapte ani în Uniunea Europeană. UE este alături de noi, așa cum a menționat și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Anul trecut ni s-au oferit statutul de stat candidat pentru aderare la UE. Sperăm că până la sfârșitul acestui an vom avea și decizia din partea UE de a demara negocierile propriu zise astfel încât până în 2030 să avem și decizia de aderare a Republicii Moldova la UE. Suntem convinși că vom face acest lucru pentru că avem tânăra generație alături de noi și avem cel mai important partener al nostru din UE, România, care ne susține în toate aceste aspirații. Nu doar prin vorbe, dar prin acțiuni concrete”.
Ambasadorul Victor Chirilă a subliniat că începerea negocierilor de aderare va reprezenta un moment crucial pentru că parcursul european va deveni un proces ireversibil pentru Republica Moldova:
“În momentul în care va fi decizia de inițiere a negocierilor de aderare la UE, acest parcurs, vă asigur, va fi ireversibil, pentru că, indiferent de opțiunile politice, partidele din Republica Moldova vor trebui să țină cont și de vocea de astăzi a cetățenilor, dar și de deciziile care se vor lua în acest an la Bruxelles”.
Întrebat dacă procesul aderării la UE a Republicii Moldova va depinde mai mult de factori interni sau de factorii geopolitici, ambasadorul Victor Chirilă a răspuns:
“În egală măsură! Depinde în primul rând de noi, de reformele pe care le vom face acasă, de unitatea noastră, pentru că avem multe de realizat în domeniul Justiției, în domeniul Economiei, etc. Dar depinde și de contextul regional, geopolitic. Evident, războiul din Ucraina va influența acest parcurs.
Însă, trebuie să recunoaștem că războiul ne-a oferit și oportunități pe care le-am fructificat până în prezent. Acum un an și jumătate nimeni nu credea că Republica Moldova va avea statutul de stat candidat. Iată că în acel context foarte grav de anul trecut când a fost declanșat războiul noi am obținut această perspectivă și am valorificat-o. Am valorificat-o pentru că cetățenii noștri au demonstrat că sunt europeni. Atunci când s-a declanșat acest război am primit sute de mii de cetățeni ucraineni care se refugiau în Europa și am acordat atenția necesară, protecția necesară, astfel încât am demonstrat prin solidaritate că suntem europeni. Valorile UE ne sunt foarte aproape și nu doar verbal, dar prin acțiune am demonstrat acest lucru”.
Potrivit textului Rezoluţiei adoptate duminică la Adunarea Națională „Moldova Europeană” dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber şi prosper pentru Republica Moldova aparţine poporului Republicii Moldova.
„Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru ţara noastră stabilitate în faţa provocărilor şi unica şansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generaţiilor următoare să-şi realizeze potenţialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze ţara şi să ducă o viaţă împlinită”, conform textului rezoluţiei.
Solicitările cetățenilor Republicii Moldova care au participat duminică la evenimentul de la Chișinău către clasa politică sunt următoarele:
Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.
Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.