Insula Paştelui, celebră pentru statuile și peisajele sale, luptă cu un vortex de gunoaie din ocean

Insula Paştelui, celebră pentru statuile și peisajele sale, luptă cu un vortex de gunoaie din ocean
sursă foto: Unsplash

Insula Paştelui, din mijlocul Oceanului Pacific, celebră pentru statuile sale, este blocată într-un adevărat vortex oceanic de plastic, relatează agenția Reuters.

Microplasticele au contaminat fauna locală

Conform datelor municipale din Rapa Nui, numele local al insulei, aici ajunge de 50 de ori mai mult plastic şi microplastic decât pe coastele din Chile.

Acest lucru se datorează în mare parte amplasării sale în locul unde se întâlnesc mai mulţi curenţi din Pacificului de Sud, care aduc gunoaie din Australia, America de Sud şi de pe navele de pescuit.

„Microplasticul pe care îl găsim pe coaste nu este al nostru”, a declarat Moiko Pakomio, biolog marin al guvernului local, adăugând că, la nivel global, majoritatea microplasticelor provin de la navele de pescuit care îşi aruncă deşeurile în ocean.

„Acestea (deşeurile din plastic) se descompun pe măsură ce se deplasează de-a lungul curenţilor şi se degradează până devin microplastice”, a explicat biologul.

Microplasticele au contaminat, de asemenea, fauna locală, a spus Pakomio, inclusiv aricii de mare pe care atât rezidenţii, cât şi alte vieţuitoare marine îi mănâncă, ceea ce contaminează întregul lanţ alimentar.

„Microplasticele ne afectează vieţile, ne afectează mâncarea, peştii albaştri care trăiesc în oceanul nostru şi de care depindem pentru proteine”, a declarat Pedro Edmunds, primarul din Rapa Nui.

Acest lucru l-a determinat pe Edmunds şi pe alţii de pe insulă să conducă o campanie împotriva poluării cu plastic. Edmunds speră că luna viitoare se va ajunge la un acord în Coreea de Sud pentru a contribui la reducerea utilizării polimerilor.

În 1995, UNESCO a declarat Insula Paştelui sit al patrimoniului mondial

Deşi insula face apel la întreaga lume să-şi reducă deşeurile de plastic, Edmunds a declarat că au descoperit că cea mai mare parte a contaminării provine din propria ţară.

„Am aflat că 58% din plasticul pe care îl primeşte Rapa Nui provine din Chile”, a spus Edmunds. „Chile este cel care contaminează în principal apele chiliene şi Rapa Nui”, a subliniat el.

Insula Paştelui este o insulă şi un teritoriu special al Chile în sud-estul Oceanului Pacific, în cel mai sud-estic punct al Triunghiului Polinezian din Oceania.

Insula este renumită pentru cele aproape 1.000 de statui monumentale existente, numite moai, care au fost create de primii oameni de pe Rapa Nui. În 1995, UNESCO a declarat Insula Paştelui sit al patrimoniului mondial, o mare parte a insulei fiind protejată în cadrul Parcului Naţional Rapa Nui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră