În următoarele zile ar putea avea loc prima tranzacţie cu Iranul prin Instex, un mecanism care ar permite ocolirea sancţiunilor economice impuse de Statele Unite asupra Iranului, realateaza Reuters, care-l citează pe ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.
„Vrem ca Instex să intre în vigoare în câteva zile şi sper că în câteva zile va putea funcţiona. Sper ca prima tranzacţie să fie efectuată în câteva zile. Prima tranzacţie va fi limitată, dar este un punct de plecare şi ne aşteptăm ca Instex să fie un instrument eficient”, a precizat Bruno Le Maire.
Mecanismul Instex a fost înfiinţat de Franţa, Germania şi Regatul Unit.
Foto: Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire (sursa foto: Facebook / Bruno Le Maire)
Care este miza reală a acestei „tranzacţii limitate” și a mecanismului Instex
Pe 17 iunie, Teheranul a anunţat că va abandona acordul nuclear dacă în termen de maximum 10 zile Uniunea Europeană nu găsește o modalitate de a evita sancţiunile economice ale Statelor Unite.
Ulerior, pe 1 iulie, a anunţat că rezerva de uraniu uşor îmbogăţit a depășit limita de 300 de kilograme, ceea ce reprezintă o încălcare directă a prevederilor acordului nucleare (cunoscut şi drept „Planul de acțiune comprehensiv comun”). Practic, depăşirea rezervei de 300 de kg a confirmat ultimatumul dat Franţei, Germaniei, Chinei şi Marii Britanii.
Prin urmare, gestul părții europene reprezintă o încercare de a menţine, cumva, acordul nuclear în funcţiune. Partea europeană sperând, probabil, că Iranul va stopa îmbogăţirea uraniului şi că va reveni la respectarea acordului. Alternativ, nu ar fi exclus că anunţul Iranului cu privire la depăşirea rezervei de 300 de kg să fi fost, de fapt, un bluf prin care să forţeze mâna Uniunii Europene.
Foto: Ayatollahul Ali Khamenei, Liderul Suprem al Iranului (sursă foto: Twitter / Ali Khamenei)
Mecanismul Instex, nu chiar prima încercare a Uniunii Europene de a salva acordul nuclear
Utilizarea acestui mecanismInstex nu este, însă, prima încercare a părţii europene de a salva acordul nuclear. Prima a fost făcută chiar în 2018, la scurt timp după ce Statele Unite a reimpus sancţiunile economice asupra Iranului și a abandonat acordul nuclear.
Atunci, preşedintele Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, a anunţat aplicarea unei legi comunitare din 1996 menită să blocheze orice penalităţi impuse de Statele Unite companiilor europene, în situaţia în care acestea nu îşi vor fi oprit activităţile din Iran.În plus, acea lege ar împiedica, teoretic, recunoaşterea oricăror decizii judecătoreşti luate de instanţele americane şi care ar impune penalităţi companiilor europene, ca urmare a nerespectării sancţiunilor.
În fapt însă, nici această măsură nu poate avea efectul scontat din cauza faptului că un astfel de acord nu poate funcţiona eficient fără participarea Statelor Unite – unica superputere globală.