Instanțele supreme ceartă Spania, Grecia și Ungaria pentru încălcarea drepturilor copiilor solicitanți de azil

Instanțele supreme ceartă Spania, Grecia și Ungaria pentru încălcarea drepturilor copiilor solicitanți de azil
Sursa foto: Twitter - Migrant Rescue Watch @rgowans

Drepturile minorilor singuri nu au fost protejate, unii fiind deportați, iar alții lăsați fără adăpost luni de zile. Spania, Grecia și Ungaria au fost mustrate de instanțe pentru că nu au protejat drepturile copiilor.

Printre miile de oameni care solicită azil se află și foarte mulți copii

Curtea Supremă a Spaniei a decis că decizia guvernului de a deporta sute de tineri marocani, după o trecere în masă a frontierei în 2021 în enclava Ceuta, este ilegală.

Copiii neînsoțiți se numărau printre miile de oameni care au traversat teritoriul imens, în timp ce Madrid și Rabat se certau asupra statutului Saharei de Vest.

Câteva luni mai târziu, aproximativ 700 de tineri au fost trimiși înapoi în Maroc. Instanța a afirmat că circumstanțele excepționale ale trecerii în masă nu justifică deportările, hotărând în schimb că expulzările colective constituie o încălcare a legilor naționale de imigrație și a Convenției europene a drepturilor omului.

Guvernul nu a luat în considerare interesul minorilor și nici nu a verificat circumstanțele lor individuale, a menționat instanța, ceea ce înseamnă că copiii au fost „puși în pericol major de a suferi vătămări fizice sau psihologice”.

Hotărârea a fost luată la câteva zile după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că Ungaria a încălcat drepturile unui solicitant de azil kurd irakian în vârstă de 16 ani, după ce poliția l-a trimis înapoi în Serbia.

Băiatul a spus că le-a spus poliției că vrea să ceară azil, a menționat instanța. „Instanța nu poate ignora că, la momentul îndepărtării sale, reclamantul era un minor neînsoțit și, prin urmare, se afla într-o situație de extremă vulnerabilitate”, a adăugat acesta, menționând că vârsta solicitanților de azil „ar trebui să prevaleze” asupra statutului de migrant ilegal.

Decizia a fost salutată de Comitetul Helsinki din Ungaria, ONG-ul care a contribuit la semnalarea cazului. „Statul maghiar tratează copiii care au nevoie de azil în acest fel”, se spune într-un comunicat.

„În loc să deportați copiii fără un proces echitabil, ar fi mult mai bine pentru toată lumea dacă Ungaria ar analiza cererile de azil într-un sistem de azil echitabil. Pentru că guvernul maghiar provoacă suferință și rău de ani de zile”, a adăugat acesta.

Grecia a lăsat un copil să se descurce singur cu mâncarea, locuința și siguranța

O decizie publicată marți de CEDO a condamnat și Grecia pentru că nu a protejat drepturile unui adolescent solicitant de azil care a rămas fără adăpost timp de aproape șase luni, începând din noiembrie 2018.

În hotărârea sa, instanța a remarcat că solicitantul de azil, din Afganistan, „a fost lăsat să se descurce singur într-un mediu complet nepotrivit pentru minori – fie în ceea ce privește securitatea, cazarea, igiena sau accesul la hrană și îngrijire, sau în ceea ce privește măsurile luate pentru a-l asigura în general – și în circumstanțe inacceptabil de precare, având în vedere statutul său de solicitant de azil și minor neînsoțit”.

Hotărârile sunt cele mai recente pronunțări ale instanțelor cu privire la modul în care țările europene au tratat copiii singuri solicitanți de azil.

Totuși, decizii similare se întind cu ani în urmă și implică mai multe țări; în 2019, de exemplu, CEDO a hotărât că Franța a supus un solicitant de azil de 11 ani unui tratament inuman sau degradant, neputând oferi îngrijire pentru el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`