Inspecțiile navelor care transportă cereale din Ucraina au reînceput

Inspecțiile navelor care transportă cereale din Ucraina au reînceput
sursă foto: captură YT

După o pauză care amenința să închidă coridorul de transport maritim din Marea Neagră, inspecțiile navelor care transportă cereale au reînceput, a anunțat marți agenția de presă RIA, citată de Ministerul rus de Externe.

Rusia acuză Ucraina că nu respectă procedurile convenite

Un oficial al ministerului, citat de RIA, a pus întreruperea de luni pe seama nerespectării de către Ucraina a procedurilor convenite, dar a precizat că problema a fost rezolvată, potrivit Reuters.

Navele comerciale, inclusiv cele care fac parte din acordul pentru cereale din Marea Neagră, așteaptă să treacă prin strâmtoarea Bosfor în largul coastei Yenikapi din Istanbul.

Kievul a declarat luni că inițiativa mediată de ONU care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră este în pericol de a se închide după ce Rusia a blocat inspecțiile navelor participante în apele turcești.

Piotr Iliciiov, șeful departamentului pentru organizații internaționale din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat pentru RIA că trecerea navelor de cereale depinde atât de vreme, cât și de modul în care acestea respectă procedurile.

Rămâne neclar dacă acordul privind cerealele, în vigoare din iulie anul trecut, va fi reînnoit, deoarece Rusia se plânge că un alt acord, menit să faciliteze propriile sale exporturi de produse agricole și îngrășăminte, nu a fost respectat.

Vorbind la o reuniune G7 din Japonia, secretarul de stat american Anthony Blinken a acuzat Rusia că nu și-a respectat promisiunile față de țările din întreaga lume care depind de cerealele care nu au putut ieși din Ucraina în ultimele zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)