Înjunghierile de lângă fostul sediu al Charlie Hebdo, comentate de Cristian Diaconescu: Criza COVID-19 a acaparat atenția publică, dar pentru teroriști situația a rămas aceeași (VIDEO)
Evenimentele sângeroase de vineri de la Paris, unde mai multe persoane au fost înjunghiate lângă fostul sediu al publicației de satiră Charlie Hebdo, au fost comentate de fostul ministru Cristian Diaconescu, care a explicat că, deși criza COVID-19 și problemele asociate „au acaparat practic atenția întregii opinii publice”, din perspectiva grupărilor teroriste „situația a rămas aceeași”. În continuare doresc să atace Occidentul și să facă gesturi dramatice, pentru a sublinia „că se află într-un război permanent, radical cu valorile vestului”, dar și pentru a le arăta susținătorilor că încă sunt prezenți pe scena globală, poziționându-se „ca o forță amenințătoare”, a subliniat expertul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cum a comentat fostul ministru Cristian Diaconescu înjunghierile de vineri de lângăfostul sediu al Charlie Hebdo
În cadrul Știrilor B1 TV, Irina Petraru l-a întrebat pe Cristian Diaconescu dacă ar putea exista vreo legătură între decizia redacției Charlie Hebdo de a republica, la 5 ani de la atentatul căruia îi căzuse victimă, caricaturile care îl înfățișează pe profetul Mahomed, sau ar putea fi vorba despre o coincidență. De altfel, în replică la decizia luată de redacția franceză în 1 septembrie 2020, al-Qaida a lansat un val de amenințări.
Cristian Diaconescu a răspuns: „Nu, nu cred că este o coincidență. Mai mult decât atât, este în desfășurare și procesul celor 14 suspecți care au fost implicați, se pare, în uciderile în atentatul de la Charlie Hebdo, ajutându-i pe frații Kouachi în acest demers. Sigur că discuțiile și problemele generate de coronavirus au acaparat practic atenția întregii opinii publice, dar din perspectiva grupărilor teroriste situația a rămas aceeași. În continuare doresc să atace Occidentul, în continuare doresc să facă gesturi dramatice, mai ales legate de momente simbolice și dumneavoastră ați menționat foarte clar unul dintre acestea, tocmai pentru a-și sublinia poziția – ei o numesc chiar una politică – și anume faptul că se află într-un război permanent, radical cu valorile vestului, cu Occidentul în special, încercând să demonstreze către susținători faptul că pe de o parte există, iar pe de altă parte faptul că nu și-au pierdut mesajul și în continuare, prin mijloace radicale, dramatice, ziua în amiaza mare, în așa fel încât presa să fie prezentă în timp real, iar câți mai mulți cetățeni să afle acest lucru, ei se poziționează ca o forță amenințătoare”.
Întrebat dacă ne-am putea gândi că în spatele celui mai recent atac se află simpli simpatizanțiai al-Qaida, și nu neapărat membri ai organizației în sine, fostul ministru Cristian Diaconescu a declarat: „Este într-adevăr cea mai semnificativă problemă, exista și în anii anteriori și, evident, problema COVID-19 nu a rezolvat-o, ideea celor care se auto-radicalizează, fie prin rețele de socializare, fie prin diverse alte forme. Nu neapărat structuri teroriste organizate, dar din punct de vedere al comunicării, zone de influență care generează, pe fondul unor frustrări, a unor probleme personale, astfel de reacții. Nu este vorba, încă o dată, de un fundament neapărat religios. Este o reacție de negare împotriva societății și de dispreț total în ceea ce privește viața oamenilor. Or, din acest punct de vedere, fie aceste atitudini, fie diversele celule care se organizează, problemele au rămas. Ei, într-o primă etapă, au comunicat opiniei publice faptul că ceea ce se întâmplă în criza de COVID-19 nu reprezintă decât o pedeapsă de la divinitate, dar, evident, acest gen de mesaj nu a reușit să ajungă cel puțin la nivelurile lor acolo unde sunt interesați și, iată, mai ales legat de un moment simbolic, cunoscut la nivelul comunității internaționale, au încercat să se auto-sublinieze din această perspectivă”.