UPDATE 11.47: Deși a fost preluată de mai multe publicații din România, informația privind eliberarea prizonierului s-a dovedit a fi falsă, sursa fiind un site israelian de satiră. worldnewsdailyreport.com este o publicație de satiră și umor.
Prntre celelalte titluri care se regăseau pe prima pagină a site-ului se regăsesc “Bărbatul cu trei testicule uimește oamenii de știință “, “Rusia: embrion de mamut readus la viață” sau “SUA: un general confederat s-a dovedit a fi de fapt femeie”.
Rusia a eliberat, miercuri, ultimul prizonier din al Doilea Război Mondial.
„Guvernul rus a anunţat că, în semn de bunăvoinţă, este dispus să renunţe la mândria naţională şi să arate generozitate prin eliberarea lui Reinhard Kunze, în vârstă de 84 de ani”, transmite World News Daily Report.
Kunze avea 14 ani atunci când a fost capturat de trupele sovietice, în ianuarie 1945, în timpul Bătăliei de la Berlin. El a fost recrutat forţat în Hitlerjugend – Tineretul Hitlerist – în 1943, când avea 12 ani.
El a petrecut ultimii 70 de ani în mai multe gulaguri din URSS şi, ulterior, Federaţia Rusă.
URSS l-a acuzat pe Kunze că l-a executat pe Yakov Djugaşvili, fiul lui Iosef Stalin, în lagărul de concentrare Sachsenhausen, în aprilie 1943. Fiul dictatorului rus fusese capturat în timpul Luptei de la Stalingrad şi a fost ucis după ce Stalin a refuzat să facă schimb de prizonieri şi să-l elibereze pe feldmareşalul Friedrich Von Paulus, care fusese capturat de trupele sovietice, pentru libertatea fiului său.
Kunze a fost declarat ucigaşul lui Djugaşvili, iar Stalin a decretat că, dacă alţi prizonieri de război vor fi eliberaţi de-a lungul timpului, el va rămâne în gulag până la moarte pentru actul său de „laşitate extraordinară”.
Actualul Guvern de la Moscova a decis însă să-l elibereze pe Kunze, cel mai probabil pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Germania. Oficial, ultimul prizonier de război german încă în viaţă a fost eliberat din URSS în 1956, dar declarațiile sunt contrazise.
Aproximativ trei milioane de nemţi au fost capturaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea în timpul avansului Armatei Roşii din ultimul an al conflictului. Prizonierii de război erau duşi în tabere de muncă silnică şi folosiţi după război pentru reconstruirea economiei URSS.
Până în 1950, aproximativ jumătate dintre prizonierii nemţi de război fuseseră eliberaţi.