Epidemiologul Oriol Mitjà de la spitalulGermans Triasi Pujol dinSpaniaconduce în prezent un proces de reducere a transmiterii virusului COVID-19.
Cercetător și la Fundația de luptă împotriva SIDA, acesta a propus utilizarea unui medicament pentru malarie și artrită reumatoidă și a altui medicament antiviral utilizat împotriva HIV pe aproximativ 200 de subiecți testați pozitiv cucoronavirus, în încercarea de a opri contagierea, nu de a vindeca boala.
„Au lipsit anticiparea și incapacitatea de a face predicții epidemiologice și preziceri ale unei epidemii evitabile.Eșecul de a o evita a avut consecințe asupra sănătății publice și asta, din punct de vedere medical, este definiția neglijenței”, a afirmat acesta în cadrul uni interviu pentru El Pais.
„Transmiterea unei infecții depinde de trei factori: numărul de contacte pe care le are o persoană, capacitatea agentului patogen de a se transmite și capacitatea de infecție.Folosind acești parametri, ne-am dat seama rapid că un singur caz într-o localitate ar putea răspândi o epidemie și sosirea a trei cazuri a fost de până la 60% risc de focar la nivel local.Când există 20 sau 30 de cazuri, acesta este deja de neoprit și trebuie făcute strategii de control mai agresive. Ni s-a spus că lanțurile de transmisie pot fi oprite cu instrumente de sănătate publică foarte slabe, precum izolarea cazurilor și a contactelor.La final, epidemia a crescut.
Se pare că, din momentul inițial, nu am avut capacitatea de a face analize epidemiologice detaliate pentru a înțelege care a fost situația.Ne-am bazat pe numărul de cazuri care au apărut zilnic, în loc să prezicem ce se poate întâmpla în viitor.Acest mesaj calm a fost în detrimentul unei planificări adecvate.Dacă luați deciziile în funcție de numărul de cazuri pe care le vedeți în acea zi, acele cazuri au fost infectate în urmă cu o săptămână și înseamnă că în acel moment sunteți deja mult mai rău.Pentru a depăși o epidemie de aceste caracteristici, trebuie să rămâneți în fața epidemiei.Se pare că ne-am târât întotdeauna în urmă”, a mai completat Mitjà.
„Diferite țări au luat măsuri diferite, dar toate sunt puternice.China a făcut închisoare masivă, dar ceea ce a făcut Coreea de Sud a fost să facă sute de mii de teste pentru a detecta cazurile foarte devreme.
Aici au fost trei erori: în primul rând, incapacitatea de a face prognoze;în al doilea rând, o eroare de comunicare, care a fost opacă și a afectat managerii și planificatorii de sănătate pentru a se putea pregăti și lua decizii înainte de a veni criza și nu în timpul;și în al treilea rând, îndoielile în luarea deciziilor critice, trebuie să fie exhaustiv și să execute planuri fără a pierde timp la ședințe și îndoieli.
Au fost luate măsuri, dar situația este gravă, deoarece am permis epidemiei să avanseze prea departe. Ne aflăm într-o situație în care lipsește proviziile medicale, revărsarea spitalelor, o creștere continuă a numărului de cazuri, deoarece confinarea nu este eficientă și o mișcare a populațiilor infectate care părăsesc zone extrem de epidemice în alte regiuni din Spania, cum ar fi Madridul și călătorii care au mers în Galicia și pe coasta Valencia.De aceea, acum, măsurile necesare sunt mai agresive, iar cele luate până astăzi vor fi insuficiente”, este de părere infectologul.
De asemenea, în opinia sa, una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a stopa propagarea virusului ar fi oprirea transportului public.
„Mă sperie că metroul din Madrid și Barcelona erau plin de persoane ce mergeau la serviciu.Trebuie oprit tot transportul public.Nu poate fi vorba de un transport intra-urban și inter-oraș, deoarece crește riscul de răspândire a epidemiei în diferite regiuni.Toată munca trebuie oprită, chiar dacă este un efort economic, merită să faci sacrificiul acum pentru a nu prelungi agonia.Dacă facem lucrurile cum trebuie, în două săptămâni, am putea reduce semnificativ transmisia.China a reușit să reducă rata de reproductibilitate de bază cu 55% în acel timp.
Odată ce au trecut cele două săptămânin și ne asigurăm că în spitale sunt din nou paturi libere, țara poate fi redeschisă, dar luând măsuri de precauție.Se poate realiza un plan de sustenabilitate, cu posibilitatea de a identifica rapid focarele și de a promova utilizarea testelor de diagnostic în cazul în care există focare și detectarea precoce a acestora”, mai spune epidemiologul.
Cât despre perioada în care virusul va mai rămâne activ și va mai face victime, Oriol Mitjà este d epărere că „la venirea verii, va fi o scădere a nivelului de incidență, iar în iarna următoare vom fi gata pentru că vom aveaprotocoale, vom cunoaște virusul și vom avea instrumente pentru combaterea acestuia.”