Indonezia ridică NIVELUL DE ALERTĂ pe fondul activității vulcanului Anak Krakatoa. Autoritățile se așteaptă la o ESCALADARE a situației
Indonezia a ridicat nivelul de alertă la al doilea cel mai înalt nivel, a izolat insula pe care se află vulcanul Anak Krakatoa pe o rază de cinci kilometri şi a cerut tuturor zborurilor aeriene să evite zona din apropierea lui, relatează Reuters.
Măsurile au fost luate la câteva zile după ce un tsunami de până la cinci metri, apărut în urma prăbuşirii unui segment al craterului vulcanului Anak Krakatoa, a ucis 430 de persoane.
Foto: Zonă afectată de tsunamiul rezultat de pe urma prăbușirii unui segment al craterului vulcanului Anak Krakatoa – 26 decembrie (sursa foto: hepta.ro)
De altfel, autorităţile au cerut populaţiei să nu se apropie de coastă, avertizând că restul craterului este fragil şi că este posibilă o nouă prăbuşire şi pe cale de consecinţă, un nou tsunami.
Vulcanul Anak Krakatoa a devenit activ încă din luna iunie, însă de abia începând cu duminică şi-a intensificat activitatea, aruncând lavă şi bolovani şi emanând un nor imens de cenuşă.
„Din 23 decembrie încoace activitatea (vulcanului – n.r.) nu s-a oprit… Anticipăm o altă escaladare”, a precizat Antonius Ratdomopurb, din cadrul agenţiei natioale de geologie din Indonezia, citat de Reuters.
Sursă foto: hepta.ro
Indonezia, una dintre cele mai afectate țări de dezastre din 2018
Erupția vulcanului Anak Krakatoa este, însă, doar cel mai recent dezastru natural cu care Indonezia s-a confruntat anul acesta. Pe 28 septembrie, peste 1.900 de persoane au murit în urma unui tusnuami, în luna octombrie cel puţin 27 de persoane au murit în urma unor inundaţii, iar în urmă cu câteva zile, 430 de persoane au murit în urma tsunamiului creat de erupţia vulcanului Anak Krakatoa.Tot în luna octombrie a erupt şi Vulcanul Soputan, fără să fie înregistrate victime.
Indonezia este o ţară predispusă la erupţii datorită poziţionării ei pe aşa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”, o regiune în care se găsesc peste 60% dintre vulcanii activi. Din acest motiv, în 1883, un alt vulcan din Indonezia, cunoscut drept Krakatoa, a erupt şi ulterior, a dus la una dintre cele mai mari explozie din istorie. Atunci, în urma tsunamiului rezultat de pe urma exploziei au murit peste 36.000 de oameni, iar datorită cenuşei, temperatura la nivel global a scăzut temporar cu un grad Celsius.
Sursă foto: hepta.ro
Şi vulcanul Anak Krakatoa a avut, însă, o activitate intensă în ultimii 90 de ani. Însăşi insulă pe care se află vulcanul luând naștere chiarîn urma activităţii acestuia, suprafaţa ei mărindu-se constant.
Indonezia a fost unadintre cele mai afectate țâride dezastre şi în anul 2004. Atunci, aproape 100.000 de persoane au murit în urma unui tsunami.
– ”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigaţie despre impactul reţelei de socializare asupra vieţii private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 21.00.