Statul Kerala, din sudul Indiei, a emis o alertă după ce a confirmat că două persoane au murit din cauza virusului rar Nipah. Unul dintre decese a avut loc la începutul acestei luni, în timp ce celălalt a avut loc pe 30 august, ambele în districtul Kozhikode al statului, au spus oficialii.
Două rude ale unei victime au fost testate pozitiv pentru virus și sunt tratate în spital. Infecția cu virusul Nipah este o „boală zoonotică” transmisă de la animale precum porcii și liliecii de fructe la oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, arată BBC.
Se poate transmite și prin alimente contaminate și prin contactul cu o persoană infectată.
Persoanele care contractează virusul nu prezintă uneori simptome vizibile, în timp ce altele prezintă semne de probleme respiratorii acute. În cazurile severe, o infecție cu Nipah poate duce la encefalită fetală – o afecțiune gravă care afectează creierul.
Rata mortalității în rândul celor care contractează virusul este mare, deoarece nu există niciun medicament sau vaccin disponibil pentru a trata infecția. Tratamentul se limitează la gestionarea simptomelor.
Ministrul sănătății din India, Mansukh Mandaviya, a declarat marți că guvernul federal a trimis o echipă de experți în Kerala pentru a evalua situația și a ajuta guvernul statului în gestionarea focarului.
Ministrul Sănătății al statului, Veena George, a declarat miercuri că testele au arătat că tulpina de virus din focarul actual a fost aceeași cu cea găsită mai devreme în Bangladesh.
Veena George a spus că 168 de contacte ale celor două persoane care au murit au fost identificate și sunt testate pentru virus.
Șapte sate din Kozhikode au fost izolate, iar autoritățile au închis unele școli și birouri din district, a informat agenția de presă Reuters.
Ministrul-șef al Kerala, Pinarayi Vijayan, a declarat că guvernul statului ia decesele „foarte în serios” și le-a cerut oamenilor să fie precauți purtând măști de protecție și vizitând spitale doar pentru situații de urgență.
Primul – și cel mai grav – focar de Nipah a fost declarat în 2018, când 17 dintre cele 18 cazuri confirmate au murit.
În 2019, un caz a fost raportat în districtul Ernakulam și pacientul și-a revenit. Dar în 2021, un băiat infectat de 12 ani din satul Chathamangalam a murit.
O investigație publicată de Reuters în mai a constatat că Kerala, care este un stat tropical și este martor la o urbanizare rapidă și la pierderea rapidă a copacilor, a creat „condiții ideale pentru apariția unui virus precum Nipah”.
Experții spun că, din cauza pierderii habitatului, animalele trăiesc mai aproape de oameni și acest lucru ajută virusul să treacă de la animale la om.