India a început să demoleze clădirile dintr-un oraş himalayan care se scufundă. Localnicii, forțați să se mute

Publicat: 13 01. 2023, 08:06
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

India a început procesul de demolare a clădirilor considerate cu risc ridicat din orașul Joshimath din Himalaya, unde au fost observate fisuri în pereții a sute de structuri din cauza scufundării solului, informează Reuters.

Localnicii protestează împotriva construirii unei centrale electrice în regiune

Localnicii și experții au protestat, zilele trecute, împotriva construirii unei centrale electrice în regiune, considerată parțial vinovată pentru scufundarea terenului.

Potrivit sursei citate, familiilor afectate care au fost nevoite să se mute din cauza demolării locuințelor li se va acorda un pachet inițial de ajutoare în valoare de 150.000 de rupii indiene (1.845.40 dolari americani), a declarat reprezentantul districtual Himanshu Khurana pentru Reuters.

Oficialul a adăugat că este în pregătire un pachet mai substanțial. Experții și localnicii au avertizat de mult timp asupra riscului de tasare a terenului din cauza construcțiilor din oraș și din afara acestuia, inclusiv proiectele pentru producția de energie ale unor companii precum NTPC, o întreprindere de stat.

NTPC, cel mai mare producător de energie din India, a declarat săptămâna aceasta că tunelurile sale și alte lucrări nu pot fi considerate responsabile pentru fisurile semnalate în orașul Joshimath cu aproximativ 17.000 de locuitori, care este o poartă către altare hinduse și ale comunității sikh, precum și obiective turistice în această zonă din Himalaya.

Peste 700 de case și clădiri au dezvoltat fisuri

Mai multe lucrări de demolare vor urma în oraș, unde peste 700 de case și clădiri au dezvoltat fisuri.

„Administraţia districtului a început să demonteze două hoteluri care au dezvoltat crăpături şi au fost declarate nesigure pentru locuit”, a spus Khurana.

Așadar, a fost creată o comisie menită să investigheze plângerile primite în legătură cu apariția fisurilor în clădirile din oraș, acestea fiind aduse la cunoștință cu aproximativ 14 luni în urmă, a declarat un înalt oficial guvernamental care a dorit să rămână anonim în ceea ce privește acest subiect sensibil, notează digi24.