Nivelul de încredere a germanilor în instituțiile statului a atins cel mai jos punct de până acum, arată un sondaj recent, potrivit Deutsche Welle.
DW spune că statul german nu este pe atât de eficient pe cât ne-am putea închipui, iar alegătorii și oamenii politici deopotrivă cer să se renunțe la birocrație.
Publicația reclamă că instituțiile publice germane sunt tot mai incapabile să răspună adecvat la așteptările cetățenilor, care se confruntă, printre altele, cu cozi la ghișee, un sistem feroviar deficitar și lipsă de medici și locuri la grădiniță.
Doar 27% dintre germani consideră că statul face față responsabilităților pe care le are, arată sondajul prezentat în această săptămână de Asociația funcționarilor publici germani (ddb). Astfel, nivelul de încredere a stabilit un nou record negativ.
Organizația ddb efectuează un astfel de sondaj în fiecare an. În perioada pandemiei, în anii 2020 și 2021, administrația publică s-a bucurat de susținerea a 56%, respectiv a 45% dintre respondenți. Nivelul de acum a doborât recordul negativ din 2019, când susținerea era la o cotă mai mare cu șapte puncte procentuale decât în prezent.
Șeful ddb, Ulrich Silberbach, spune că rezultatele sunt „alarmante”.
„Ceea ce publicul îşi doreşte şi, în egală măsură, şi funcţionarii publici este foarte simplu: statul trebuie să îşi îndeplinească misiunea pentru cetăţenii săi. Oamenii nu îşi doresc un alt stat, ci un stat eficient”, a explicat Ulrich Silberbach.