Încoronarea Regelui Charles al III-lea, o reprezentație grandioasă a tradiției britanice. Program, particularități și alte detalii despre momentul istoric din inima Londrei
Odată cu moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, Charles al III-lea a devenit instantaneu rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În zilele care au urmat, el a fost proclamat formal în noua sa calitate, iar sâmbătă, după luni de zile de pregătire minuțioasă, o lume întreagă va asista la încoronarea sa.
Regele Charles al III-lea, încoronat sâmbătă în cadrul unui eveniment istoric
Moștenitor al tronului britanic vreme de șapte decenii, Charles va fi încoronat oficial în cadrul unei ceremonii magnifice și profund religioase sâmbătă, 6 mai. În inima Londrei sunt așteptate mulțimi de oameni pentru a asista la o demonstrație glorioasă a tradiției britanice.
Cuvântul „încoronare” vine de la latinescul „corona”, dar ceremonia de sâmbătă înseamnă mult mai mult decât simpla așezare a coroanei pe capul suveranului, explică CNN. Este un moment simbolic de unitate între monarhie, biserică și stat, în cadrul unui ritual în care monarhul depune jurăminte față de Dumnezeu și țara sa.
Palatul Buckingham spune că evenimentul „va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, avându-și în același timp rădăcinile în tradiții îndelungate”.
Programul și ritualul încoronării
Prima ceremonie de încoronare de la Westminster Abbey din ultimii 70 de ani va începe la ora 13, ora României, însă evenimentul central va fi precedat de alte momente spectaculoase. Spre exemplu, de la 11.30 vor începe să își facă apariția șefii de stat, membri ai familiilor regale străine, guvernul britanic și alte personalități politice, iar de la 12:20 este programată să debuteze procesiunea regelui, când Regele Charles al III-lea și Regina Camilla vor călători de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey.
CNN estimează că încoronarea Regelui Charles al III-lea va dura mai puțin decât cea de care a avut parte mama sa, regretata Regină Elisabeta a II-a, în urmă cu șapte decenii, când evenimentul s-a întins pe mai bine de trei ore. Pe de altă parte, în Marea Britanie, încoronările au rămas aproape la fel de mai bine de o mie de ani, iar organizatorii se bazează mereu pe aceeași structură.
Despre desfășurarea de forțe din inima Londrei a vorbit pe B1 TV și Ioan Luca Vlad, avocat și consilier al Casei Regale a României.
„Încoronările în Marea Britanie se bazează pe un rețetar. Există o cărticică într-un singur exemplar, un manuscris ilustrat, care se numește «Liber Regalis», Cartea Regilor, și care există din secolul al XIV-lea, păstrată la Abația Westminster, și care prezintă trei scenarii de încoronări, încoronarea cu rege singur, încoronarea cu rege și regină și încoronarea reginei domnitoare, cum a fost Elisabeta a II-a. Elementele esențiale ale ceremoniei sunt stabilite acolo și sunt imutabile”, a declarat Ioan Luca Vlad, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Particularități ale coroanelor britanice
Din perspectiva coroanelor, piesa centrală este considerată a fi Coroana Sfântului Eduard, cea care va fi folosită în momentul efectiv al încoronării de la Westminster Abbey. A fost creată pentru Charles al II-lea în 1661, la un an după restabilirea monarhiei, și se crede că predecesoarea sa medievală – care a fost topită în 1649 – data din vremea Regelui englez Eduard Mărturisitorul (sau Confesorul), din secolul al XI-lea.
Odată ce momentele spirituale ale evenimentului se vor încheia, Regele Charles al III-lea se va îndrepta spre Capela Sfântului Eduard, acolo unde va fi distins cu Coroana Imperială de Stat, care a fost făcută în 1937 și are nu mai puțin de 2.868 de diamante.