Incident la centrala Fukushima: Mai mulți muncitori au fost stropiți cu apă radioactivă

Incident la centrala Fukushima: Mai mulți muncitori au fost stropiți cu apă radioactivă
Sursa foto: Reuters

Patru muncitori de la centrala nucleară Fukushima au fost stropiţi cu apă care conţinea materiale radioactive, iar doi dintre ei au fost duşi la spital ca măsură de precauţie, potrivit operatorului centralei, citat de The Guardian.

Patru muncitori de la centrala nucleară Fukushima au fost stropiţi cu apă contaminată în timpul curățării sistemului de filtrare a apei uzate

Cei patru muncitori lucrau la curățarea ţevilor din sistemul de filtrare a apelor uzate pentru a fi deversate în mare când un furtun s-a desprins accidental, provocând stropirea a doi dintre ei. Alți doi au fost expuși materialelor radioactive în timp ce curățau o scurgere. Operatorul centralei, Tepco, a informat că nivelurile de radiații la cei doi muncitori spitalizați nu au depășit limita considerată sigură.

„Ni s-a spus că starea celor doi muncitori spitalizaţi este stabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tepco.

Japonia se confruntă în continuare cu provocările de la Fukushima

Reactorul centralei Fukushima a fost dezafectat ca urmare a unui tsunami devastator în 2011, marcat drept cel mai grav dezastru atomic de la Cernobîl. Incidentul recent vine la scurt timp după ce Tepco a finalizat eliberarea unui al doilea lot de apă uzată din centrală și în timp ce inspectorii Națiunilor Unite efectuau o evaluare a siguranței la instalație.

În luna august, Tepco a început să elibereze în mare peste 1 milion de tone de apă uzată, atrăgând critici din partea Chinei și a comunităților locale de pescari. Apa este tratată pentru a îndepărta majoritatea substanțelor radioactive, dar conține tritiu, un izotop al hidrogenului dificil de separat din apă.

Eliberarea apei are scopul de a face loc pentru operațiunile mai periculoase de îndepărtare a combustibilului radioactiv și a molozului din cele trei reactoare afectate. Cu toate că Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că apa eliberată este inofensivă, China și Rusia au criticat această acțiune și au impus restricții privind importurile de fructe de mare japoneze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`