Incident armat într-un parc din SUA unde se protesta față de uciderea unei femei de culoare de către poliție: O persoană a murit, alta este rănită
O persoană a murit, iar o altă a fost rănită într-un incident armat care a avut loc sâmbătă, în Louisville, în parcul Jefferson Square din Kentucky, SUA, care a devenit un centru pentru proteste împotriva uciderii unei femei negre, în martie, de către poliție.
Incidentul armat din SUA, în care o persoană a murit și alta a fost rănită, a avut loc în jurul orei 21
Rapoartele cu privire la împușcăturile din parc au venit la ora 21:00 (0100 GMT duminică), potrivit Departamentului de Poliție din Louisville.
„Apelurile ulterioare indicau că personalul departamentului Șerif se afla în parc, efectuând măsuri de salvare a vieții asupra unui bărbat care a murit în cele din urmă la locul faptei”, a spus poliția într-un comunicat, citat de Reuters.
În document se precizează că poliția a evacuat parcul și detectivii de omucideri au deschis o anchetă. Nu au fost furnizate alte detalii.
Primarul din Louisville, Greg Fischer, a declarat că este întristat de violența care a izbucnit în locul unde oamenii s-au adunat pentru a se face auziți.
„Este o tragedie că această zonă a protestului pașnic este acum o scenă a crimei”, a menționat Fischer pe Twitter.
Parcul, centrul pentru proteste după ce o femeie a fost omorâtă de polițiști
Parcul a fost un centru pentru proteste împotriva împușcăturii fatale a lui Breonna Taylor, o femeie de culoare ucisă într-o ploaie de focuri de armă când investigatorii de droguri au intrat în casa ei din Louisville în urmă cu aproximativ trei luni.
Taylor, un tehnician medical de urgență, în vârstă de 26 de ani, a fost ucisă pe 13 martie după ce ofițerii au intrat în apartamentul ei cu un mandat de arestare.
Unul dintre cei trei ofițeri implicați în împușcarea ei a fost demis marți de la secția de poliție.
Uciderea lui Taylor a revenit în atenția oamenilor în urma morții din 25 mai a lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis după ce un ofițer de poliție l-a bruscat.
Cele două incidente și altele au devenit un strigăt de protest în manifestațiile la nivel național împotriva brutalității poliției și a prejudecăților rasiale în sistemul de justiție penală din SUA.
Moartea lui George Floyd ar putea schimba America
Moartea afro-americanului George Floyd, în vârstă de 46 de ani, survenită pe 25 mai, în fața unui magazin, din cauza intervenției brutale a poliției din Minneapolis, a devenit simbolul protestelor antirasiale, desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter” („viețile negrilor contează”).
În urma protestelor, consiliul districtual din Washington D.C., a aprobat, marţi, o serie de reforme în poliţie, ca urmare a protestelor împotriva brutalităţii şi rasismului poliţiei din capitala Statelor Unite şi la nivel national, dar și în contextul în care unii activişti pentru drepturi civile cer desființarea departamentelor de poliţie.
Noile prevederi interzic, printre altele, utilizarea tehnicilor de blocare la nivelul gâtului, cum a fost cea utilizată împotriva lui Floyd, şi obligă comunicarea numelui şi imaginilor provenite de la camerele de corp ale ofiţerilor după „moartea provocată de un ofiţer sau folosirea serioasă a forţei”.