Incendiul de vegetație de la Cernobîl s-a apropiat la 2 kilometri de centrala nucleară

Incendiul de vegetație de la Cernobîl s-a apropiat la 2 kilometri de centrala nucleară

Incendiile din Ucraina au scăpat de sub control și s-au extins la mai puțin de doi kilometri de perimetrul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, loc unde continuă eliminarea deșeurilor radioactive, potrivit activiștilor de mediu.

Un videoclip postat pe rețelele de socializre de un operator turistic arată zona din jurul Cernobîlului cuprinsă de flăcări puternice și un nor de fum care se ridică deasupra adăpostului special de protecție, peste carcasa reactorului nuclear al unității 4 din Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie.

Operatorul turistic, Yaroslav Yemelianenko, a scris că incendiul a ajuns în orașul abandonat Pripyat și se afla la doar 2 km (1,24 mile) de centrala nucleară și de depozitul radioactiv Pidlisny.

„Situația este critică. Zona arde ”, a scris el într-o postare pe Facebook, însoțit de un videoclip despre incendiu. Yemelianenko, membru al unui consiliu public al serviciului de urgență al Ucrainei, a acuzat, de asemenea, guvernul că a acoperit gravitatea incendiilor, potrivit theguardian.com.

Serviciul de urgență al Ucrainei, a declarat luni că incendiul a fost „dificil”, dar a cerut calm, spunând că toate nivelurile de radiații din Kiev, capitala Ucrainei, sunt normale și cerând oamenilor să nu asculte „mesaje apocaliptice”.

„Principalul lucru pe care îl putem spune este că nu există amenințări pentru centrala nucleară, depozitarea combustibilului uzat și pentru alte site-uri critice din zona de excludere”, au precizat autoritățile.

Agenția a spus că 310 pompieri și zeci de autospeciale, precum și trei aeronave și trei elicoptere au fost dislocate pentru a stinge incendiul. Autoritățile nu au spus exact cât de departe a fost focul de locul fostului reactor sau alte site-uri sensibile.

Luni, un membru al sucursalei Greenpeace a declarat pentru Reuters că incendiile au fost mai mari decât estimările oficiale ale autorităților din Ucraina și ar putea prezenta un risc pentru sănătate.

„Un incendiu care se apropie de o instalație de radiații nucleare sau periculoase este întotdeauna un risc”, a declarat Rashid Alimov.

Totul despre incendiul care a izbucnit în apropiere deCernobîl

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit pe 5 aprilie în Zona de Excludere de la Cernobîl. În acest context, a fost raportat un nivel uriaș al radiațiilor.

„Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică. Potrivit specialiștilor care s-au deplasat în apropierea zonei, incendiul este extrem de violent, răspândindu-se pe mai mult de 100 de hectare , fiind la mai puțin de 100 de kilometri de capitala Ucrainei, Kiev.

Pe de altă parte autorităţile ucrainene au dezmințit zvonurile care sugerau că un incendiu ar fi cauzat creșteri radioactive în apropiere de fosta centrală nucleară.

În replică, Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă, a declarat că nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radioactivităţii În acest context, Firsov a revenit auspra affirmațiilor sale și a dat asigurări că valorile înregistrate corespund normelor.

Explozia centralei de la Cernobîl, cel mai mare accident nuclear

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, în urma celui mai mare accident nuclear.

Sute de mii de oameni au fost evacuați, iar o zonă de circa 2.000 de kilometri pătrați a rămas abandonată. Autoritățile URSS au ascuns dimensiunile catastrofei și au încercat să țină la secret nivelul de radiații la acel moment, astfel încât nu au fost puse în aplicare măsuri care ar fi putut fi luate pentru a preveni efectele devastatoare ale radiațiilor asupra populației.

În România comunistă, oamenii au aflat de la Radio România Liberă despre norul radioactiv. Între timp, regimul Ceaușescu a tăcut, iar copiii din țară au fost îndemnați să participe la activități în aer liber.

Prima mențiune a unui accident la centrala nucleară de la Cernobîl apare în presa românească abia la data de 30 aprilie 1986, la patru zile de la incident.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`