Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)

Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
Imagine surprinsă în 1 august 2021 în apropiere de Manavgat, pe coasta mediteraneană a Turciei, unde autoritățile au luptat din greu cu flăcările devastoare. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Depo Photos/ABACA

Autoritățile turce s-au confruntat cu incendii de vegetație în diverse destinații turistice și duminică, iar de la debutul crizei au lichidat peste 100 de focare, spun oficialii. Bekir Pakdemirili, ministrul turc pentru agricultură și silvicultură, a precizat pe rețelele sociale că flăcările au lovit zone din Antalya și Mugla. Probleme similare au fost și în Grecia, și în Italia, unde pompierii au luptat din greu cu incendiile alimentate de valul de căldura din regiune.

Noi incendii de vegetație duminică în zone turistice din Turcia

Incendiile din Antalya au provocat noi probleme, duminică, în districtele Manavgat și Gundomus. În Mugla, flăcările au lovit Marmaris, Koycegiz și Milas, transmite Euronews.

Poliția a folosit tunurile cu apă pe care în general le utilizau la proteste, iar intervențiile au fost efectuate și cu ajutorul elicopterelor.

Mai mulți turiști fuseseră evacuați sâmbătă din renumita stațiune Bodrum, pe măsură ce flăcările se extindeau la vale și se îndreptau către malul mării.

Începând de miercuri, au izbucnit incendii în 32 de provincii ale Turciei și au murit opt persoane.

Flăcările au făcut probleme și în Grecia, Italia și Bosnia

Alimentat de aerul cald din Africa, un val de căldură din sud-estul Europei a dus la incendii de vegetație în regiunea mediteraneană, inclusiv în Italia și Grecia.

În Grecia, un incendiu de vegetație la est de Patras, al treilea cel mai mare oraș al țării, a dus la evacuarea a patru sate și la efectuarea unei operațiuni pentru salvarea persoanelor rămase izolate pe o plajă. În total, în weekendul deja încheiat, autoritățile elene s-au confruntat cu zeci de focare.

În Rhodos, flăcările au afectat rețelele de alimentare, astfel că o mare parte a insulei a rămas duminică fără curent electric și apă. Cele două centrale electrice locale au fost închise, iar pompierii au fost asistați în intervenție de armata elenă și de voluntari.

Probleme au fost și în apropiere de Pastras, în Peloponez, unde incendiile s-au extins către zona de coastă. Autostrada care leagă Patras de Corint și Atena a fost blocată, iar flăcările au provocat pagube însemnate.

În Italia, incendiile de pădure au continuat să ardă în zona sudică a țării, care resimte efectele celui mai puternic val de căldură din ultimele decenii. Sicilia este cea mai afectată regiune.

Probleme sunt și în estul Bosniei, unde flăcările violente au pus în pericol satele din zona muntelui Veliki Stolac, unde se află una dintre cele mai vechi specii de copaci din Europa. În cele din urmă, flăcările au fost localizate și lichidate.

Meteorologii estimează că temperaturile vor urca luni până la valori de 42 de grade Celsius în Grecia și în alte țări din sud-estul Europei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`