Încă un pas spre VACCINUL UNIVERSAL. Cercetătorii se laudă cu o descoperire extraordinară în lupta cu GRIPA

Publicat: 19 02. 2019, 17:17
Foto: Pixabay.com

Cercetătorii australieni au anunțat, luni, că au găsit celulele imune, care vor putea permite combaterea tuturor virusurilor cunoscute de gripă, deschizând astfel drumul către un vaccin universal, deși acesta pare să fie unul lung, potrivit AFP preluată de hotnews.ro.

Studiul a fost publicat de Nature Immunology și scoate în lumină celulele imune „ucigașe”, care se găsesc în jumătate din populația globală și care pot fi eficiente împotriva tuturor tipurilor de virus care produce gripă.

Ei, bine, aceste celule ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unui vaccin universal împotriva gripei, care ar putea fi de folos chiar dacă oamenii nu au acest tip de celule.
Există patru tipuri de gripă: A, B, C și D. Epidemiile sezoniere sunt provocate de A și B, cu mențiunea că ele sunt divizate, la rândul lor, în mai multe subtipuri.

Virusurile gripale sunt printre cele mai cunoscute, fiind destul de greu de combătut din cauză că se adaptează foarte ușor diverselor medii. Acestea se suferă modificări constant astfel încât să supraviețuiască, înșelându-ne sistemul imunitar.

Acestea fiind spuse, cercetătorii australieni de la Universitatea din Melbourne și Spitalul regal Melbourne susțin că au identificat părți comune ale acestor tipuri de virus. Împotriva acestor părți, celulele ucigașe descoperite ar putea fi de folos.

Organizația Mondială a Sănătăți evaluează, de două ori pe an, printr-un sistem global de supraveghere, care sunt virusurile care vor amenința populația în prima iarnă. Vaccinurile se realizează în baza acestor calcule.

Totuși, estimarea nu se poate face cu precizie absolută, motiv pentru care vaccinurile nu sunt mereu eficiente. În aceste condiții, comunitatea medicală a visat de mult la un vaccin universal, care să poată lupta cu orice tulpină.

Gripa ucide anual sute de mii de oameni anual la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale de Sănătate.