Încă trei protestatari iranieni, condamnați la moarte, în ciuda criticilor internaționale

Încă trei protestatari iranieni, condamnați la moarte, în ciuda criticilor internaționale
Foto: Hepta/Zuma Press / Iranian Supreme Leader S Office.

Încă trei protestatari au fost condamnați la moarte de către tribunalele iraniene, acuzați că au „declarat război lui Dumnezeu”, conform agenției locale Mizan, citată de Reuters. Această decizie a fost luată în ciuda criticilor internaționale privind modul în care sunt reprimați manifestanții. Sâmbătă, doi protestatari condamnați au fost executați prin spânzurare.

Iranul continuă să aplice pedeapsa cu moarte

Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi și Saeid Yaghoubi au fost arestați pentru faptul că s-ar fi implicat în uciderea unor membri ai grupării paramilitare Basij, formată din voluntari care sprijină guvernul în impunerea regulilor de moralitate.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte state occidentale au condamnat Iranul pentru aplicarea pedepsei cu moartea împotriva protestatarilor. Execuțiile din Iran au fost criticate, luni, și de papa Francisc.

„Dreptul la viață este amenințat în acele locuri în care pedeapsa cu moartea încă este impusă, așa cum este cazul, în aceste zile, în Iran, ca urmare a unor demonstrații în care a fost cerut mai mult respect pentru demnitatea femeilor”, a spus papa.

Protestatarii iranieni, judecați pentru trădare

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat de înțeles că guvernul nu are intenția de a renunța la reprimarea protestelor.

„Cei care au incendiat locuri publice au comis, fără niciun dubiu, un act de trădare”, a spus acesta despre protestatari. Potrivit legii islamice impuse în Iran, trădarea se pedepsește cu moartea, notează digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`