Guvernul polonez a confirmat că va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru – fie prin introducerea unei săptămâni de patru zile, fie a unei zile de șapte ore – înainte ca mandatul său să se încheie în 2027, a informat vineri presa poloneză, potrivit Euractiv.
Având în prezent ambele opțiuni pe masă, cel mai probabil se pare că va rămâne la latitudinea companiilor să decidă.
„Se va determina dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat luna trecută ministrul familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.
Săptămânile de lucru mai scurte au mai mulți susținători în Polonia decât zilele de șapte ore, 70% dintre angajatori preferând o săptămână de patru zile, potrivit cercetării platformei ClickMeeting.
Polonia a introdus săptămâna de cinci zile cu sâmbătă liberă în 1952.
Reducerea săptămânii de lucru la patru zile ar fi o schimbare revoluționară și chiar și guvernul este divizat.
Dziemianowicz-Bąk este în favoarea schimbărilor planificate. Într-o situație economică relativ bună, cu o rată a șomajului destul de scăzută și cu așteptările tinerilor, cererea de reducere a programului de lucru pentru ca oamenii să aibă mai mult timp pentru familii, dezvoltare și odihnă trebuie luată în serios, a spus ea la începutul acestui an.
„În minister, o luăm în serios și cred că a venit momentul să scurtăm săptămâna de lucru în următorii ani”, a argumentat ea.
„Studiile arată că, cu cât lucrăm mai mult, cu atât devenim mai stresați și obosiți. O altă oră la serviciu nu se traduce neapărat într-o altă oră de eficiență”, a declarat ea pentru publicația de știri Dziennik Gazeta Prawna.
Spre deosebire de colega ei, ministrul Fondurilor de Stat și Politicii Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, rămâne sceptică cu privire la ideea scurtării săptămânii de lucru.
„Avem o criză demografică. În urmă cu 15 ani, până la patru persoane lucrau pentru un pensionar (în Polonia). Acum, sunt mai puțin de trei, iar până în 2050, vor fi doar două”, a declarat ea vineri seară pentru postul privat Polsat News.
În astfel de circumstanțe, o săptămână de lucru de patru zile „nu este o direcție pe care ar trebui să o urmăm”, a adăugat ea.