Încă o minciună a propagandei ruse, demontată: Adevărul despre așa-zisele laboratoare americane din Ucraina în care s-ar dezvolta arme biologice

Încă o minciună a propagandei ruse, demontată: Adevărul despre așa-zisele laboratoare americane din Ucraina în care s-ar dezvolta arme biologice
Un bărbat urmărește un discurs al președintelui rus Vladimir Putin în timp ce așteaptă în fața gării Kiev din Moscova. Sursa foto: Hepta - Sputnik / Vitaliy Belousov

Oficialii ruși și propaganda de la Kremlin au început să răspândească un alt narativ pentru a justifica invazia în Ucraina. Țara, afirmă ei, dezvoltă arme biologice cu ajutorul Statelor Unite.

Rușii pretind că au invadat Ucraina ca să distrugă laboratoarele americane în care se dezvoltă arme biologice

Pe 6 martie, Ministerul rus al Apărării a pretins că a obținut dovezi conform cărora Ucraina și SUA au colaborat în vederea dezvoltării de arme biologie. Afirmația a făcut-o chiar Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt ai Ministerului, fiind apoi intens răspândit de propaganda rusă, scrie NewsWeek.

Konaşenkov a susținut că agenți patogeni precum ciuma, antraxul, tularemia și holera au fost creați în laboratoare din Ucraina finanțate de americani, pentru a fi folosiți în războiul biologic.

„Evident, odată cu începerea acestei oprațiuni militare speciale (oficialii ruși nu folosesc niciodată termenul „război” – n.r.) Pentagonul se teme că experimentele sale secrete de pe teritoriul ucrainean vor ieși la iveală”, a continuat Igor Konaşenkov, potrivit agenției de stat rusești TASS.

De altfel, încă dinaintea declanșării războiului rușii au pretins că Ucraina dezvoltă așa-numite „bombe murdare”.

Potrivit unui raport publicat pe 24 februarie, chiar ziua invaziei, de site-ul de fact-checking Snopes, așa-zisele știri ale propagandei rusești conform cărora atacul va viza laboratoarele americane din Ucraina au fost intens răspândite pe rețelele sociale.

De altfel, informează Snopes, aceste date false au fost răspândite de Rusia încă din 2018, iar acum, în contextul invaziei în Ucraina, a fost reluat acest narativ.

În mai 2020, când coronavirusul se răspândise deja pe tot globul, SBU, Serviciul de Secritate al Ucrainei, a emis un comunicat în care le-a cerut politicienilor să nu mai răspândească dezinformări despre presuspuse laboratoare biologice americane în Ucraina. SBU a ținut să sublinieze atunci că aceste date sunt complet false:

„Pe teritoriul Ucrainei nu oprează niciun laborator biologic străin. Declarațiile recent făcute de politicieni nu sunt adevărate și intenționat distorsionează realitatea”.

Laboratoarele de sănătate publică din Ucraina au contribuit la ținerea în frâu a pandemiei de COVID

În aprilie 2020, Ambasada SUA în Ucraina a transmis că Statele Unite și Ucraina au încă din 2005 un parteneriat pentru a preveni amenințările cu focare de boli infecțioase, precum și pentru a permite dezvotarea de vaccinuri.

Acordul făcea parte dintr-un program mai amplu început încă din 1991, care era menit să reducă amenințările cu folosirea armelor de distrugere în masă după destrămarea Uniunii Sovietice.

Dar asta nu înseamnă că pe teritorul Ucrainei sunt laboratoare finanțate de americani. De altfel, Departamentul american al Apărării nu a avut niciodată un laborator biologic în această țară.

Andy Weber, membru în boardul Asociației de control al armelor, a explicat că, în fapt, americanii au oferit suport tehnic Ministerului ucrainean al Sănătății începând cu 2005, pentru a-și îmbunătăți laboratoarele de sănătate publică, iar acestea din urmă au avut un rol important în ținerea sub control a pandemiei de coronavirus.

Filippa Lentzos, cercetător în domeniul armelor biologice, a declarat și ea, pentru AFP, că nu există indicii că aceste laboratoare din Ucraina sunt folosite pentru a dezvolta arme biologice, scopul lor fiind, de fapt, să prevină izbucnirea focarelor de boală.

„Acestea sunt laboratoare de sănătate publică precum cele ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor sau ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor”, a precizat Lentzos.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”