Raidurile aeriene israeliene au lovit duminică două școli și un complex de spitale din Gaza, ucigând cel puțin 30 de persoane, pe fondul unor dezacorduri aprinse între liderii americani și israelieni cu privire la un posibil acord de încetare a focului, anunță The Guardian.
Temerile pentru posibilitatea unui război total în regiune au escaladat după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, iar un atac aerian israelian a lovit comandantul secund al Hezbollah la Beirut. Iranul a jurat răzbunare.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a avertizat că sistemele de apărare aeriană ale țării „nu sunt etanșe” și a îndemnat publicul să fie alert, deoarece premierul, Benjamin Netanyahu, a spus că țara se află deja într-un război pe mai multe fronturi cu Iranul și aliații săi.
Franța și Italia sunt cele din urmă țări care și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul.
SUA au promis că vor apăra Israelul, ordonând unui portavion să navigheze în regiune și mutând alte mijloace militare în poziție.
În ciuda acestei solidarități în fața unui potențial atac iranian, președintele SUA, Joe Biden, a fost deschis cu privire la îngrijorările tuturor că uciderea lui Haniyeh va complica eforturile de a opri luptele din Gaza, care este cheia detensionării regionale.
El a avut o „conversație aprinsă” în această săptămână cu Netanyahu, care a fost forțat să nege că există un obstacol în calea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, a raportat New York Times, citând un înalt oficial american.
Aceasta a fost doar cea mai recentă confruntare dintre doi aliați din ce în ce mai neliniștiți. Biden i-a spus liderului israelian „să nu-l mai prostească” atunci când au discutat despre situația ostaticilor la o întâlnire de la Casa Albă, la sfârșitul lunii trecute.
„Biden și-a dat seama că Netanyahu îl mințea cu privire la ostatici”, a declarat ziarul Haaretz, citat de un înalt oficial al administrației.
Scepticismul raportat al lui Biden cu privire la angajamentul lui Netanyahu față de întoarcerea ostaticilor israelieni îl plasează de aceeași parte cu șefii apărării israelieni.
Ei cred că liderul Israelului nu este interesat de un acord de încetare a focului, deși consideră că o propunere viabilă este pe masă, a informat presa israeliană săptămâna aceasta.
Atacurile aeriene israeliene asupra a două școli din orașul Gaza au ucis cel puțin 25 de persoane care se adăposteau acolo duminică, iar un alt atac în curtea spitalului al-Aqsa a ucis cel puțin cinci persoane și a incendiat corturile persoanelor strămutate.
Spitalul este principala unitate medicală din orașul central Deir al-Balah, dar terenurile sale au devenit o așezare informală pentru persoanele care și-au părăsit casele, mulți dintre ei strămutați de mai multe ori.
Videoclipul de la Associated Press a arătat bărbați care încercau să stingă flăcările puternice devreme de dimineață și să salveze răniții. O a doua lovitură asupra unei case din apropiere a ucis o fată și pe părinții ei, a spus spitalul.
Aceste atacuri au avut loc a doua zi după ce 16 persoane au fost ucise și 21 au fost rănite într-un atac aerian anterior asupra persoanelor strămutate care se adăposteau într-o altă școală din orașul Gaza. ONU spune că 85% din clădirile școlilor din Fâșia Gaza au fost direct lovite sau avariate.
Majoritatea celor 2,3 milioane de palestinieni au fost strămutați din casele lor, de mai multe ori.
Mulți trăiesc de luni de zile în tabere improvizate de corturi sau adăposturi supraaglomerate în „zone umanitare” pe care Israelul încă le atacă uneori cu lovituri aeriene.
Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare duminică pentru părți din Khan Younis din sudul Gazei.
Bilanțul din războiul din Gaza a ajuns duminică la 39.580 de morți. Alte mii de cadavre sunt îngropate sub dărâmături iar civilii sunt expuși riscului de foamete și boli infecțioase, a căror răspândire este alimentată de lipsa de apă curată și de canalizare în Gaza.