În urma schimbării climei, Ungaria a început să cultive tot mai mulți măslini

În urma schimbării climei, Ungaria a început să cultive tot mai mulți măslini
Sursa foto: Pixabay.com

Csaba Torok, un viticultor din Ungaria care a început să planteze măslini în zona caldă din sudul Lacului Balaton, speră ca arborii aduși din sudul Europei să își fi găsit o nouă casă primitoare odată cu încălzirea climei în Europa, relatează Reuters.

Viticultorii spun că măslinii se integrează perfect în peisaj

În vârstă de 55 de ani, Torok a cumpărat pentru prima oară măslini din Spania în 2008. Doi dintre ei s-au uscat în timpul iernii, dar unul a prins rădăcini. Viticultorul maghiar a văzut în asta un semn bun și de atunci a cumpărat alți 200 de măslini de-a lungul anilor, pe care i-a plantat în livada sa din zona Hegymagas, unde solul vulcanic este bogat, vremea caldă și ploile din belșug.

„Văd acești copaci ca o parte integrală a peisajului de aici în viitor”, a declarat el pentru jurnaliștii Reuters chiar din mijlocul livezii, în timp ce culegea măslinele alături de prieteni.

El spune că microclimatul de aici a devenit în ultimii ani tot mai prielnic pentru copacii aduși din sudul Europei.
Torok își duce măslinele culese manual în Slovenia învecinată, unde ele sunt transformate în ulei de măsline virgin, pe care îl vinde pentru 4.500 de forinți (12,35 dolari).

În sudul Ungariei, Gabor Stix a experimentat cu creșterea măslinilor de mai mulți ani, el cultivând pomii pentru vânzare. Stix se așteaptă ca toți măslinii pe care i-a crescut anul acesta în apropierea Pecs să fie vânduți până în martie 2025.
„Măslinii iubesc această climă… Oamenii s-ar gândi că Ungaria nu este potrivită pentru producția de măsline, dar este”, insistă el, citat de Hotnews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`