În timp ce Ucraina invadează Rusia, trupele Kievului sunt în dificultate pe frontul de est: „De multe ori în tranșee sunt trimiși și bucătarii și mecanicii”

În timp ce Ucraina invadează Rusia, trupele Kievului sunt în dificultate pe frontul de est: „De multe ori în tranșee sunt trimiși și bucătarii și mecanicii”
Soldați ucraineni fotografiați în Irpin, Ucraina, pe 6 martie. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / Diego Herrera

În timp ce soldații ucraineni au intrat în regiunea Kursk a Rusiei săptămâna trecută, regiunea Donețk din estul Ucrainei, este în continuare ținta principală a Rusiei și locul de atacuri intensificate în această săptămână, în ciuda acestei incursiuni a Ucrainei în Rusia. Trupele decimate ale Ucrainei încearcă să facă față cu greu, anunță WSJ.

Forțele ruse au câștigat teritoriu într-un ritm mai rapid în această vară

Operațiunea de la Kursk din Ucraina l-a surprins pe președintele rus Vladimir Putin și i-a oferit Kievului inițiativa tactică pentru prima dată în aproape un an. Dar pentru asta, Ucraina a transferat trupe și arme de pe linia frontului deja foarte încercată, într-o mișcare care riscă să înrăutățească o situație proastă.

„Nu avem suficienți oameni pentru a ne face treaba în mod corespunzător”, spune comandantul Batalionului 21 al Brigăzii Prezidențiale Separate, care s-a confruntat cu asaltul rusesc săptămâna trecută la marginea orașului contestat Krasnohorivka.

Forțele ruse au câștigat teritoriu într-un ritm mai rapid în această vară decât în ​​orice moment din primele săptămâni de război și acum se îndreaptă spre centrul logistic din Pokrovsk.

Pentru Ucraina, pierderea Pokrovsk-ului ar rupe o arteră vitală care aprovizionează trupele care luptă spre nord-est, inclusiv în orașul Chasiv Yar, care deține cheia controlului regiunii. Joi, oficialii din Pokrovsk au început să leceară civililor să evacueze.

Oficialii americani au declarat marți că Rusia începe să mute trupe din Ucraina ca răspuns la incursiunea din Kursk, dar nu au dat cifre și nu au spus din ce regiuni provin. Între timp, Ucraina redistribuie și trupe de pe frontul de est la Kursk, lăsând acolo unitățile și mai slăbite.

Comandanții din est descriu o situație care a devenit mai dificilă în timpul verii, fără niciun semn că forțele ruse s-ar relaxa de la începutul incursiunii din Kursk.

În ciuda aprobării unui alt pachet de ajutor militar al SUA în aprilie, ucrainenii rămân cu disperare doar cu muniția de artilerie: Rusia are un avantaj de 10 la 1 la focul de artilerie în unele zone. În plus, rușii neutralizează dronele ucrainene cu bruiaj electronic.

Dar cea mai mare problemă, spun ofițerii, este lipsa soldaților

„Unde ar trebui să avem cinci sau șase oameni pe o poziție, avem în realitate doar doi sau trei”, a spus un maior de armată în vârstă de 45 de ani, care a fost staționat în zona Chasiv Yar în ultimele două luni.

El a spus că e un deficit atât de mare de militari, încât bucătari, mecanici și alți membri ai personalului sunt trimiși în tranșee. „Este o chestiune de timp până când inamicul găsește un punct slab.”

Comandantul Batalionului 21 a spus că atunci când oamenii săi au ajuns în zona Krasnohorivka în primăvară, aveau aproximativ același număr de oameni ca și rușii.

Acum, a spus el, rușii au un avantaj al soldaților de aproximativ cinci la unu. Doar aproximativ 20% din pierderile batalionului său sunt înlocuite cu noi recruți, iar bărbații mobilizați care sosesc tind să fie mai în vârstă decât cei care s-au oferit voluntari la începutul războiului. Ca și în alte brigăzi, vârsta medie a infanteristilor a depășit 40 de ani.

Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a spus că deficitul de soldați din Ucraina e constant de la ofensiva eșuată din vara trecută, când Kievul a suferit o înfrângere cu o mulțime de victime.

Situația ar trebui să se îmbunătățească până anul viitor, a spus el, când bărbații care sunt acum recrutați vor fi pregătiți și gata să se alăture luptei. În plus, producția occidentală de muniție de artilerie ar trebui să crească până la sfârșitul acestui an.

„Problema fundamentală este că Ucraina nu are suficiente rezerve”, spune unul dintre comendanți. „Nu avem suficiente unități pentru a putea lupta peste tot.”
A trimite trupe la Kursk înseamnă, deci, să le scoți din regiunea Donețk.

Trupele din est au spus că le-a plăcut să vadă videoclipurile Ucrainei lovind coloanele rusești, dar nu sunt încă convinse că trimiterea trupelor ucrainene în Rusia va da roade.
„1.000 de oameni aici ar putea să ne ajute”, e concluzia unui militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)